Agenda

Bij Braakhekke Kunst Kijken Meer

Ter gelegenheid van de ‘De Internationale Lakenvelderdag’, opende de BBKK op 2 september jl.de Expositie ‘KOEIEN’.

De Lakenvelder is een runderras, dat vooral herkenbaar is aan de witte band tussen de voor- en achterpoten, om de borst en rug van een verder zwarte of rode koe.

De BBKK Najaarsexpositie toont koeien in veel kunstzinnige disciplines. Er zijn geschilderde, getekende, geaquarelleerde, geborduurde en gefotografeerde koeien. Maar ook koeiensieraden, -tassen, -servies en keramische koeien.

De expositie duurt van 2 september t/m 28 november 2017 en kan bezocht worden in Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdagen van 10.00 tot 13.00 uur.

David Hockney, popart schilder Meer

Lezing door kunsthistorica drs. Frederike Upmeijer.

David Hockney – Bradford 1937 – kun je gerust een levend genie noemen. Samen met Lucian Freud is hij een van de beroemdste Engelse schilders van de late 20e en 21e eeuw. Hij maakte in de jaren 60 naam in California als popart kunstenaar en keerde in de jaren 90 terug naar Engeland. Bekende thema’s in zijn werk zijn zwembaden  (A bigger splash, zie foto) van de rijke Westcoast Amerikanen, portretten en landschappen.

Hockney is niet alleen veelzijdig, maar ook zeer vernieuwend. Van potlood, inkt, acryl- en olieverf, fotografie, film, fax- en kopieerapparatuur tot  iPhone en iPad. Hij  combineert klassieke kwaliteit moeiteloos met moderne media en blijft daardoor al 80 jaar verrassend!

In 2017 is ter ere van zijn 80-ste verjaardag een grote overzichtstentoonstelling begonnen in Tate Britain in Londen en daarna reizend over de wereld. De criticus in NRC van februari 2017 concludeerde: kijk ernaar en verheug je erover!

De lezing wordt gehouden in Cultuurhuus Braakhekke Bathmen.
Het aanvangstijdstip is 20.00 uur.
De entree bedraagt 7.00 euro p.p. en is voor BBKK-leden gratis.

Kijken naar Kunst Meer

Lezing door Wieteke van Zeil, columnist voor de Volkskrant, gast bij DWDD.

De lezing ‘Kijken naar kunst in detail’ gaat over aandachtig kijken in tijden van versnellende beeldcultuur. Als je iets langer bij een kunstwerk blijft staan, vallen er rare, onbegrijpelijke, knappe en onverwachte details op. Details waardoor je het hele kunstwerk ineens begrijpt of waardoor je de wereld van nu scherper gaat zien.

Wieteke van Zeil wijst ons in haar inmiddels beroemde rubriek Oog voor Detail in de Volkskrant op details in kunstwerken die eerder aan onze aandacht zijn ontsnapt: van de zachte neus van een koe, een verveeld engeltje en het borsthaar van een schilder tot vreemde ingewanden of wetenschappelijke instrumenten. Elk detail opent een deur naar een wereld vol betekenis, symboliek en persoonlijke associaties, en laat zien dat goede oude kunst altijd relevant en actueel blijft.

De lezing wordt gehouden in Cultuurhuus Braakhekke Bathmen.
Het aanvangstijdstip is 20.00 uur.
De entree bedraagt 7.00 euro p.p. en is voor BBKK-leden gratis.

Een reis door de kunstgeschiedenis Meer

Grand Tour’, langs steden waar de kunst tot bloei kwam.

Wintercursus door kunsthistorica drs. Annenies Keur

Hoe heerlijk is het om op reis te gaan. Met een beetje geluk keer je terug als een ander mens. Dat was precies de gedachte bij de Grand Tour die welgestelde jongelieden ondernamen in de achttiende eeuw. Reizend langs de steden van weleer, waar ooit de ‘grote kunst’ werd gemaakt, kregen ze de kans om hun blik te verruimen.

In deze cursus gaan we ‘in gedachten’ op reis naar zulke steden. Plaatsen waar de kunst tot bloei kwam toen de omstandigheden daarvoor ideaal waren. En terwijl de tijd verstreek, de bakens werden verzet, en andere steden het stokje overnamen, restten de kunst en de architectuur, als getuigen van het glorieuze verleden.
We zoeken ze op. Wie waren de bouwmeesters en schilders van dit werk; welke opdrachtgevers stelden er destijds belang in om hun beurs ervoor om te keren?

Onze Grand Tour voert door tijd en ruimte, langs de capitolen van de klassieken, de grote centra van vroeg geloof, de florerende markten van middeleeuwen en renaissance, de metropolen van de wereldmacht en de broedplaatsen van de moderne kunst. Zo komen we onder meer in Athene, Rome, Parijs, Wenen en New York.
Je zou er de reiskriebels van kunnen krijgen.

Annenies Keur neemt ons mee op reis door de kunstgeschiedenis. Ze doet dat op vijf dinsdagmiddagen: 23 en 30 januari en 6, 13 en 20 februari, van 13.30 tot 15.30 uur, in Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen.

Annenies studeerde aan de Universiteit van Leiden en behaalde haar Master degree Arts and Culture, early modern and medieval art. Ze is verbonden aan de Vrije Academie Kunst en Cultuur als docent en spreker.

De prijs van de cursus ‘Grand Tour’ bedraagt 90,00 euro. BBKK-leden betalen 75,00 euro.

Men kan zich voor deze cursus aanmelden bij Fanny Pliester. Per e-mail fanny.pliester@gmail.com
of telefonisch 0570 657 496

Homerus – van Ithaca tot Hollywood Meer

Lezing door liesje Schreuders, schrijver en docent literatuurgeschiedenis en Nederlands.

Het leven van Homerus – Van Ithaca tot Hollywood, is gehuld in mysterien. Wie was deze dichter, die geheel alleen aan de bronnen van onze cultuur zou staan? Waar kwam hij vandaan? Was hij blind? Hoe schreef hij, wanneer, waar? We weten het niet, of we weten het niet zeker. Misschien bestond er wel helemaal geen Homerus! Of misschien bestonden er vele.

Op deze kwestie, al sinds de oudheid bekend als de Homerische kwestie, zullen we tijdens deze lezing onder andere ingaan. Ook krijgt u te horen wat we wel weten. Homerus mag dan in nevelen gehuld zijn, zijn werken zijn ons overgeleverd: avondvullende dichtwerken vol schoonheid en avontuur.

Wat een geluk, dat juist deze werken de oudste zijn van de hele wereldliteratuur! Weet u het nog? De strijd om Troje, de onsterfelijke goden… De bijna onoverwinnelijke Achilles en Odysseus die tien jaar over de wereld zwierf… We gaan ze allemaal tegenkomen. Ook lichten we een tipje van de sluier op over de poetische werkwijze van Homerus. Op interactieve wijze, zodat schijnbaar moeilijke termen als metrum en epitheton geen probleem meer voor u zijn.

En wellicht tot ieders verbazing eindigen we… in Hollywood. Laat het Homerische gelach maar schallen. Olympus, here we come!

De lezing wordt gehouden in Cultuurhuus Braakhekke Bathmen.
Het aanvangstijdstip is 20.00 uur.
De entree bedraagt 7.00 euro p.p. en is voor BBKK-leden gratis.

Music for Hitch Meer

Lezing door drs. Ben Coelman over de wisselwerking tussen beeld en muziek in de films van Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock is zonder twijfel een van de grootste en meest veelzijdige cineasten van de 20ste eeuw. Zijn carriere strekt zich uit van 1925 tot 1975 en in die lange periode produceerde hij meer dan 50 films. Voor zijn beste films werkte de Britse regisseur samen met een aantal gerenommeerde componisten zoals Franz Waxman, Miklas Razsa en Bernard Herrmann. De betrekkingen met deze musici verliepen niet altijd even rimpelloos, maar het resultaat was een aantal meesterwerken waarin muziek en beeld een perfecte combinatie vormen. In de lezing komen een zestal van Hitchcocks romantische, humoristische en soms spannende films uit de periode 1940-1960 uitgebreid aan de orde. Aan de hand van een ruime selectie filmfragmenten, foto’s en muziek wordt een portret geschetst van Hitch als mens en als cineast in relatie tot de andere kunsten, de muziek voorop.

Na zijn universitaire studie geschiedenis doorliep Ben Coelman diverse marketing- en publiciteitsopleidingen. Al op jeugdige leeftijd was hij actief in het amateur-muziekcircuit. Tijdens zijn studietijd en nog vele jaren daarna maakte hij deel uit van diverse (semi-)professionele koren en vocale ensembles. Sinds 1997 is hij verbonden aan de Nederlandse Reisopera te Enschede. Aanvankelijk als hoofd publiciteit en de laatste jaren als manager bureaudramaturgie en educatie. Naast zijn werkzaamheden bij de Nederlandse Reisopera is hij ook werkzaam als adviseur op het gebied van klassieke muziek voor theaters. Hij verzorgt verder jaarlijks vele interviews met kunstenaars, voorbeschouwingen, nagesprekken, concertinleidingen en cursussen op het gebied van opera en muziektheater voor diverse theaters en uiteenlopende gezelschappen in heel Nederland.

De lezing wordt gehouden in Cultuurhuus Braakhekke Bathmen.
Het aanvangstijdstip is 20.00 uur.
De entree bedraagt 7.00 euro p.p. en is voor BBKK-leden gratis.

Algemene ledenvergadering BBKK Meer

De algemene ledenvergadering van de BBKK wordt gehouden op woensdag 14 maart 2018, van 19.00 tot 19.45 uur in Cultuurhuus Braakhekke, voorafgaand aan de lezing ‘Music voor Hitch’ die om 20.00 uur aanvangt.

De stukken voor de ledenvergadering worden tijdig toegestuurd.

The American Dream Meer

 

The American dream’, Amerikaans realisme (1945-2017)

Kunsthistorica drs.Sophie van Steenderen laat ons het naoorlogse Amerika beleven door de ogen van topkunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Andrew Wyeth, Alice Neel, Richard Diebenkorn, Martha Rosler, Alex Katz, Chuck Close en nog vele anderen meer. De werken van deze kunstenaars vormen het vertrekpunt voor een reis langs de Amerikaanse cultuur en geschiedenis. Naast een kunsthistorisch overzicht komen ook de Amerikaanse politiek en sociale bewegingen aan bod. Dat geeft een prachtig beeld van ‘the American way of life’.

De lezing kijkt vooruit op de internationale tentoonstelling ‘The American Dream’, van 19 november 2017 tot en met 27 mei 2018, tegelijkertijd in het Drents Museum Assen en in de Kunsthalle Emden (Duitsland).

Het is voor het eerst dat zo’n uitgebreid visueel overzicht van meer dan 200 werken van naoorlogse Amerikaanse figuratieve kunst in Europa wordt getoond.

De lezing wordt gehouden in Cultuurhuus Braakhekke Bathmen.
Het aanvangstijdstip is 20.00 uur.
De entree bedraagt 7.00 euro p.p. en is voor BBKK-leden gratis.

30e kunstmarkt in 2018 Meer

Op zaterdag 1 september 2018 wordt voor de 30e keer de Bathmense Kunstmarkt georganiseerd, op De Brink en in en rondom de Bathmense kerk.
Op deze jubileummarkt zullen ruim 80 kunstenaars werk exposeren in een groot aantal disciplines.

De kunstmarkt opent om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Tijdens de kunstmarkt vinden muzikale optredens plaats,

Deze pagina zal regelmatig worden geactualiseerd.

 

 

 

×
MENU