Agenda

Bij Braakhekke Kunst Kijken Meer

Ter gelegenheid van de ‘De Internationale Lakenvelderdag’, opende de BBKK op 2 september jl.de Expositie ‘KOEIEN’.

De Lakenvelder is een runderras, dat vooral herkenbaar is aan de witte band tussen de voor- en achterpoten, om de borst en rug van een verder zwarte of rode koe.

De BBKK Najaarsexpositie toont koeien in veel kunstzinnige disciplines. Er zijn geschilderde, getekende, geaquarelleerde, geborduurde en gefotografeerde koeien. Maar ook koeiensieraden, -tassen, -servies en keramische koeien.

De expositie duurt van 2 september t/m 28 november 2017 en kan bezocht worden in Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdagen van 10.00 tot 13.00 uur.

Symboliek op de Euro munten Meer

Lezing door kunsthistoricus drs. Krysztof Dobrowolski-Onclin

Op de afbeelding staat Dante Alighieri met een lauwerkrans, een gebruikelijk attribuut van grote dichters. Zijn beeltenis op de Italiaanse munt van twee euro is afgeleid van een detail uit Rafaels fresco in de pauselijke vertrekken in het Vaticaan. Italia heeft daarmee een driedubbele slag geslagen: een verwijzing naar ’s lands grootste dichter, naar de renaissance en een knipoog naar de Rooms-katholieke kerk.

Sinds 2002 betalen we met euro’s uit twaalf verschillende landen. Met de uitbreiding van de eurozone staat de teller nu op negentien.

Wat slaan zij op hun geld? Hoe presenteren zij zich aan de buitenwereld? Omwille van de herkenbaarheid slaat Estland de contouren van het land op al zijn munten. Een slimme zet, want hoeveel Grote Esten kennen we nou? En hoe vaak hebt u uberhaupt een Estisch muntje in uw portemonnee?  Het talrijkst in onze knip zijn sowieso de Duitse munten. Die Brandenburger Tor herkennen we wel. Maar wist u dat de eerste regel van het Duitse volkslied op de rand van de twee euro staat?

In een lezing van twee uur ziet u veel herkenbare afbeeldingen, u betaalt er per slot dagelijks mee. We beloven u echter dat u daarna anders met uw geld om zal gaan

Excursie naar Paper Art 2017 CODA Museum Apeldoorn Meer

Excursie op vrijdag 27 oktober naar de expositie Paper Art 2017 in het CODA Museum Apeldoorn

Paper Art 2017 is een bijzondere tentoonstelling die – zowel letterlijk als figuurlijk – alle ruimte biedt aan installaties, ruimtelijke werken en sieraden van kustenaars, die zich met hun werk richten op gebruik van papier en karton.

Papier is een fantastisch materiaal dat al eeuwenlang een inspiratiebron is voor kunstenaars. De structuur, textuur, verschillende eigenschappen en het grenzeloze potentieel van papier zijn betoverend en inspirerend. Er wordt werk getoond van 31 Nederlandse en buitenlandse kunstenaars.

Programma

10.15 uur, inloop CODA Museum
10.30 uur, ontvangst met koffie, thee en wat lekkers, voor rekening BBKK
11.00 uur, inleiding op de CODA Paper Art expositie
11.15 uur, rondleiding langs de expositie
12.15 uur, einde rondleiding met naar wens een lunch voor eigen rekening

Ingang museum: hoek Vosselmanstraat / Roggestraat Apeldoorn Tegenover het museum bevindt zich een parkeergarage. Entree museum: 10 Euro en gratis voor Museumkaarthouders.

Reizen per openbaar vervoer: trein, station Deventer, spoor 3, vertrek 09.48 uur, aankomst Apeldoorn 09.58 uur. Per Syntus stadsbus bus, lijn 2, naar het CODA museum. Vertrek platform E, 10.09 uur, aankomst 10.13 uur (bus stopt voor de deur).

Men kan zich aanmelden voor deze excursie bij Fanny Pliester, per e-mail: fanny.pliester@gmail.com. Als u per eigen vervoer reist, vermeld dan of u bereid bent desgewenst iemand te laten meereizen. Vermeld dan ook uw telefoonnummer.

De excursie gaat door bij tenminste 15 deelnemers.

De geschiedenis van Rusland Meer

Najaarscursus: De Geschiedenis Van Rusland.

 

Tsaar Nicolaas II

Met het huidige Rusland verkeren we op gespannen voet, en soms lijken we het land maar moeilijk te begrijpen. Waarom steunen ze zo massaal Poetin? Waarom hechten ze zo aan de kwestie Oekraïne? Waarom kussen zij zo hartstochtelijk hun iconen? Hoe verklaar je de tegenstelling tot het banale drinken en het tegelijk dwepen met intellectuele schrijvers? Hoe kon het gebeuren dat een Duitse prinses een van de machtigste tsarina’s werd en hoe komt het dat de Oezbeken zoveel moeite hadden met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie?

In vier boeiende colleges neemt Hans Luiten, journalist en historicus, u mee door de Russische geschiedenis. Een meeslepend verhaal over Tataren, Ivan de Verschrikkelijke, Peter de Grote en Stalin. Maar ook een verhaal over Repin, Tolstoy, Stravinsky, Dostojevski en de geheime kunstcollectie van Savitsky. Met al deze ingrediënten vertelt historicus Hans Luiten u een helder verhaal dat u helpt het land beter te begrijpen.

De Najaarscursus wordt gehouden op dinsdagochtend  31 oktober, 7, 14 en 21 november, van 10.00 tot 12.00 uur, in Cultuurhuus Braakhekke Bathmen. De cursusprijs bedraagt € 75,00 p.p. BBKK leden betalen € 60,00 p.p.

Men kan zich voor de cursus aanmelden per email aan: fanny.pliester@gmail.com

100 jaar De Stijl Meer

 

Lezing door Peter Frans de Graaf, beeldend kunstenaar te Deventer

Wat moet men na 100 jaar nog voor zinnigs zeggen over De Stijl? Mondriaan lijkt meer bestudeerd dan welke kunstenaar dan ook.
Toen geloofde men gemiddeld meer in maakbaarheid van de samenleving. Mondriaan zelf in ieder geval. Zijn schilderijen en ideen zijn min of meer hermetisch. Zijn utopische idealen sloegen toen aan, maar lijken met het oog van nu bijna naief. Wat maakte hem dan toch zo populair?

De wereld is veranderd, de impact van kunst ook. Nu kent bijna iedereen Mondriaan en Rietveld, in bijna elke cultuur op aarde

Ook in de Schilderswijk. Het verhaal staat in talloze schoolboekjes, maar is te vaak ingepakt in populisme en clichés als primaire kleuren.

Tegenwoordig is de kern van hun verhaal nog maar weinig bekend. En heeft dat verhaal nu nog zeggingskracht of impact? Gelooft er nu nog iemand echt in de werking of de noodzakelijkheid van kunst? Of is het vooral de macht van het getal waar de marketeers de kunst nu nog voor gebruiken?

Altijd geldt: het is nooit te laat om te kijken.

David Hockney, popart schilder Meer

Lezing door kunsthistorica drs. Frederike Upmeijer.

David Hockney – Bradford 1937 – kun je gerust een levend genie noemen. Samen met Lucian Freud is hij een van de beroemdste Engelse schilders van de late 20e en 21e eeuw. Hij maakte in de jaren 60 naam in California als popart kunstenaar en keerde in de jaren ’90 terug naar Engeland. Bekende thema’s in zijn werk zijn zwembaden  (A bigger splash, zie foto) van de rijke Westcoast Amerikanen, portretten en landschappen.

Hockney is niet alleen veelzijdig, maar ook zeer vernieuwend. Van potlood, inkt, acryl- en olieverf, fotografie, film, fax- en kopieerapparatuur tot  iPhone en iPad. Hij  combineert klassieke kwaliteit moeiteloos met moderne media en blijft daardoor al 80 jaar verrassend!

In 2017 is ter ere van zijn 80-ste verjaardag een grote overzichtstentoonstelling begonnen in Tate Britain in Londen en daarna reizend over de wereld. De criticus in NRC van februari 2017 concludeerde: kijk ernaar en verheug je erover !

Een reis door de kunstgeschiedenis Meer

De ‘Grand Tour’
Annenies Keur neemt ons mee op reis. Een ‘Grand Tour’ door de kunstgeschiedenis, van Athene tot New York.
Ze doet dat op vijf dinsdagmiddagen: 23 en 30 januari en 6, 13 en 20 februari, van 13.30 tot 15.30 uur, in Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen.

Annenies studeerde aan de Universiteit van Leiden en behaalde haar Master degree Arts an Culture, early modern and medieval art.
Ze is verbonden aan de Vrije Academie Kunst en Cultuur als docent en spreker.

De prijs van de cursus ‘Grand Tour’ bedraagt 90,00 euro. BBKK-leden betalen 75,00 euro.

Men kan zich voor deze cursus aanmelden bij Fanny Pliester.
Per e-mail fanny.pliester@gmail.com of telefonisch 0570 657 496

30e kunstmarkt in 2018 Meer

Op zaterdag 1 september 2018 wordt voor de 30e keer de Bathmense Kunstmarkt georganiseerd, op De Brink en in en rondom de Bathmense kerk.
Op deze jubileummarkt zullen ruim 80 kunstenaars werk exposeren in een groot aantal disciplines.

De kunstmarkt opent om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Tijdens de kunstmarkt vinden muzikale optredens plaats,

Deze pagina zal regelmatig worden geactualiseerd.

 

 

 

×
MENU