Lezing door historicus Kees Dinkla, medewerker van het Drents Museum.

Velen weten dat China oude wortels heeft. Minder bekend is dat het land eeuwenlang door buitenlanders werd geregeerd. Gedurende wat we in Europa de middeleeuwen noemen, heersen er in China keizerlijke dynastie van niet-Chinese komaf. Deze keizerfamilies komen uit omliggende gebieden en hebben vaak een nomadische komaf. Voorbeelden zijn de Tang-, de Liao- en de Yuan-dynastie.

Deze overheersers worden aanvankelijk door de Chinezen als barbaren uit de periferie gezien, maar slagen er desondanks in de multi-etnische gebieden waarover ze regeren bijeen te houden en bloeiperiodes in te luiden. Deze keizers van buiten en hun regeringen nemen gewoonten van de Han over, maar weten tegelijkertijd hun eigen identiteit te behouden.

Met recente tentoonstellingen over een aantal van deze dynastie van niet-Chinese komaf in Nederlandse musea, is het een goed moment om te bekijken hoe hun bewind zo efficient kon zijn. In deze lezing is niet alleen aandacht voor bestuur en tradities, maar ook voor de rol van religie en kunst bij het uitstralen van macht en eenheid.

Tot slot zal er gekeken worden hoe latere Chinese heersers van deze buitenlandse dynastien verschillen op het vlak van eendracht en machtsbehoud. Ook de verschillen met multi-etnische rijken in Europa komen aan bod.