Lezing door kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Op de twee euromunt van Italie is Dante Alighieri afgebeeld met een lauwerkrans, een gebruikelijk attribuut van grote dichters. Zijn beeltenis op de Italiaanse munt van twee euro is afgeleid van een detail uit Rafaels fresco in de pauselijke vertrekken in het Vaticaan. Italia heeft daarmee een driedubbele slag geslagen: een verwijzing naar ’s lands grootste dichter, naar de renaissance en een knipoog naar de Rooms-katholieke kerk.

Sinds 2002 betalen we met euro’s uit twaalf verschillende landen. Met de uitbreiding van de eurozone staat de teller nu op negentien euromuntlanden.

Wat slaan zij op hun geld? Hoe presenteren zij zich aan de buitenwereld? Omwille van de herkenbaarheid slaat Estland de contouren van het land op al zijn munten. Een slimme zet, want hoeveel Grote Esten kennen we nou? En hoe vaak hebt u uberhaupt een Estisch muntje in uw portemonnee?  Het talrijkst in onze knip zijn sowieso de Duitse munten. Die Brandenburger Tor herkennen we wel. Maar wist u dat de eerste regel van het Duitse volkslied op de rand van de twee euro staat?

In een lezing van twee uur ziet u veel herkenbare afbeeldingen, u betaalt er per slot dagelijks mee. We beloven u echter dat u daarna anders met uw geld om zal gaan.