Agenda

BEZOEK DE BBKK KUNST- EN POEZIEROUTE IN BATHMEN Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Kunst- en Poëzieroute kan het gehele jaar worden gewandeld en gefietst. De route leidt langs de mooiste plekjes in Bathmen en in het buitengebied en wijst op kunstwerken in de openbare ruimte, op de gedichtenborden en op memorabele plaatsen. De lengte bedraagt 7,5 km en kan worden ingekort tot 4 km.

De route is verkrijgbaar bij het Infopunt van Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen.
De route kan ook worden gedownload vanaf deze site, om af te drukken op uw printer. Klik dan op: KPR

BBKK Zomer – Najaar Expositie Meer

Onder het motto ‘Bij Braakhekke Kunst Kijken’ toont de BBKK in de zomer – najaar expositie bronzen sculpturen van Sjoerdje van de Weg en olieverfschilderijen van Peter Versnel. Beide exposerende kunstenaars zijn woonachtig in Bathmen en lid van de BBKK.

Sjoerdje van de Weg – Bosma (Zwolle 1941) groeide op in een gezin met belangstelling voor kunst. Haar vader was lid van kunstenaarsvereniging Het Palet. Op latere leeftijd begon Sjoerdje beelden uit steen te maken. Daarna startte ze met het boetseren van beelden, die later in brons gegoten worden. Ze heeft enkele jaren les gehad van o.a. Gerrie Blaauw uit Bathmen. Daarna volgde een periode van ruim 10 jaar les bij de Poolse kunstenares Gosia Kalesciak, afgestudeerd aan de Kunstacademie van Warschau. Sjoerdje toont een mooie selectie van recent en ouder werk.

Peter Versnel (Haarlem 1946) werkte 30 jaar als architect, stopte acht jaar geleden en is toen gaan schilderen. De drang om van niets iets te maken was de drijfveer in zijn beroep en vervolgens ook in zijn schilderambitie. Diezelfde kick zoekt en krijgt hij wanneer het lukt om na een eerste houtskool-streep, met verf en kwasten, een boeiend beeld te scheppen. In de acht jaren dat hij schildert, is hij op zoek naar een eigen handschrift en ontdekte dat het minder belangrijk is wat men schildert, maar hoe men schildert. Hij wordt begeleid door de Deventer kunstenaar Peter-Frans de Graaf. Versnel toont in deze expositie verassend werk.

De BBKK expositie in Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen, is te bezoeken van 4 september t/m 11 december 2021, op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdagen van 10.00 tot 13.00 uur. De toegang is gratis.

De opening van de expositie vindt plaats tijdens de Bathmense Kunstmarkt, op zaterdag 4 september a.s. om 11.00 uur. Men is van harte welkom.

 

extra BBKK-lezing op zondag ‘OEFENINGEN IN GENOT’ Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over liefde en lust in de late middeleeuwen, door Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse
letterkunde

Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende alleen voor de voortplanting en het dempen van lusten en genot was uit den boze. Maar beschikte het lichaam niet over een seksuele uitrusting die vanzelf genot ontstak?
En vormde het sensuele Hooglied niet de handleiding daarvoor?  Aards genieten mocht van de Bijbel. In de late Middeleeuwen was literatuur het aangewezen proefstation voor het rechtvaardigingen daarvan. Zonder dat de auteur zich
blootgaf konden allerlei standpunten ingenomen worden. Onder het mom van morele verontwaardiging projecteerde men woeste seks op karikaturale boeren. Schande!

Maar ondertussen.
Rond 1500 waren zulke omwegen niet meer nodig. In stedelijke kringen schiepen rederijkers een moderne literatuur die genotvolle seks ronduit verheerlijkte. Het is bijna schokkend om te lezen hoe deze vrijwel onbekende teksten gedetailleerde vuilbekkerij in artistieke vormen weten te gieten. De seksuele vrij wording leerde ook dat aanranden en verkrachten tot de hogere minnekunst behoorden. Was dat niet wat vrouwen eigenlijk wilden?

Daarop volgde een repressie gedurende de zestiende eeuw. De katholieke kerk verbood uitbeeldingen van Maria’s blote borsten, de Hervorming dwong genot weer in het gelid van de voortplanting en verkrachting werd serieus vervolgd.

Verlopen alle seksuele revoluties dan op dezelfde manier?

ATTENTIE: De lezing is slechts toegankelijk voor BBKK-leden
Het aanvangstijdstip is 14.00 uur

 

 

BBKK-Lezing ‘BEELDEN VAN HOOP EN VREES’ Meer

 

 

 


KUNST VAN EEN WERELD OP DRIFT

Wie zijn we, waar zijn we en waar gaat het heen? Op de drempel van een nieuw decennium hebben grote vragen voor velen een bijna ondraaglijke lading gekregen. Alle seinen staan op rood en de trein gaat alleen maar harder. Hoeveel tijd is er nog? Hebben we überhaupt nog wel grip op ons bestaan of worden we meegesleurd door krachten die zich niet of nauwelijks laten sturen?

Losgeweekt uit een verbond van eeuwen zijn we terechtgekomen in een wereld zonder betekenis of richting. Een gegeven dat even beklemmend als bevrijdend is. Wereldwijd is er op alle fronten geweldige vooruitgang geboekt. Maar wat kunnen we daarmee nu een milieu- en klimaatramp onafwendbaar lijkt? Wat gaat er gebeuren als biotech en infotech samenkomen? Is er wel een toekomst voor de liberale democratie? Vragen die met de coronacrisis alleen maar aan urgentie hebben gewonnen.

In Beelden van hoop en vrees laat Ko van Dun zien hoe de kunst een wereld op drift in beelden probeert te vangen. Oplossingen heeft ze niet te bieden, wel een scherper zicht op de werkelijkheid en een grotere nabijheid van het bestaan.

Ko van Dun (1953, Heerlen) is werkzaam als spreker, schrijver en docent voor musea, galeries, bedrijven en onderwijsinstellingen.

ATTENTIE: AANVANG 19.00 UUR

BBKK-WINTERCURSUS ‘MYTHOLOGIE IN DE WESTERSE LITERATUUR, KUNST EN SAMENLEVING’ Meer

MYTHOLOGIE IN DE WESTERSE LITERATUUR, KUNST EN SAMENLEVING.

Een cursus Griekse Mythologie, van Ajax tot Zeus en van Ariadne tot Zephyros.

Goden, halfgoden, helden, mensen, schimmen. Prachtige verhalen, eindeloze inspiratie, mysterieuze sagen, filosofische ideeën: de klassieke Griekse mythologie omvat het allemaal. De interactie tussen de goden en de mensen op aarde leidt tot vruchtbare ontmoetingen en soms tot tragedie.

Er wordt uitgebreid ingegaan op de invloed, die de Griekse mythologie door de eeuwen heen uitoefende op de westerse en wereldwijde kunst en samenleving.
Via de Romeinen en de Arabieren kwamen de verhalen over Agamemnon en Klytaimnestra, Odysseus en Nausikaa, Oedipus en de Sfinx – Paris en Helena en vele anderen, terug van nooit weggeweest. Ze stonden aan de basis van de ‘hergeboorte’ van de mens in de renaissance en gaven een nieuwe impuls aan psychologische, politieke en historische ontwikkelingen in de eeuwen daarna.

De cursusdata in 2022
De cursus wordt gegeven op vijf woensdagochtenden, van 10.00 – 12.00 uur.
19 januari:    De Epische cycli en de bronnen van de mythologie;
26 januari:    De Klassieke periode.
02 februari:  De Griekse mythologie in middeleeuwen en renaissance.
09 februari:  Van Oedipus-complex tot De Doos van Pandora.
16 februari:  Van Homeros tot Omeros.

Plaats
Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen.

Cursusprijs
De cursusprijs bedraagt € 75,00 p.p. voor BBKK-leden.
Voor niet-leden is de cursusprijs € 90,00 p.p.

Inschrijven
Men kan zich voor deelname aanmelden per e-mail aan: cursussenbbkk@gmail.com

Docent
Liesje Schreuders studeerde cum laude af in de literatuurwetenschap met een doctoraalscriptie over de representatie van het Italiaanse karakter in het werk van Louis Couperus en Henry James.
Ze publiceerde twee romans en in 2020 verscheen de bundel ‘Onder deze wereld. Modernismen’.
Schreuders geeft lezingen en cursussen bij verschillende instellingen en organisaties door het hele land.

×
MENU