Agenda

Expositie De ZWABBOD Kunstgenoten Diverse kunst van cursisten van Atelier Tekentijdperk (opening afhankelijk van maatregelen voor theater- en cultuursector) Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

Diverse materialen met diverse onderwerpen. Kunstenaars tonen hun werk in deze eerste expositie van 2022. Aanvang stond gepland op 15 januari met in achtneming van de dan geldende covid maatregelen.

Datum van opening afhankelijk van maatregel voor theater- en cultuursector. U kunt in ieder geval genieten van deze expositie tot 23 april van dit jaar. Tijd genoeg om deze kunst te bewonderen van deze deelnemers:

Marleen Witteveen|

Landschappen en bloemen met was en acryl met passie voor portrettekenen.

Wim Enderink|

Trouw aan koeien schilderen met overstap van aquarel naar acrylverf.

Zofia Pieterse|

Schildert met pastel landschapsjaargetijden van de IJsselvallei.

Ans Lettink|

Portretten en modelstudies in hun volle kwetsbaarheid.

Hennie Voskuil |

Een ontdekkingstocht met potlood, pen en verf in priegelwerk.

Jan van der Heiden|

Minutieus gedetailleerde zwart/wit tekeningen en gelaagd in kleur.

Geja Nieuwenhuijs|

Fantasie en realiteit met diverse materialen, onderwerpen en stijlen.

BBKK-WINTERCURSUS ‘MYTHOLOGIE IN DE WESTERSE LITERATUUR, KUNST EN SAMENLEVING’ Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De start van deze cursus is verplaatst naar 2 februari 2022, zie nieuwe cususdata.


MYTHOLOGIE IN DE WESTERSE LITERATUUR, KUNST EN SAMENLEVING.

Een cursus Griekse Mythologie, van Ajax tot Zeus en van Ariadne tot Zephyros.

Goden, halfgoden, helden, mensen, schimmen. Prachtige verhalen, eindeloze inspiratie, mysterieuze sagen, filosofische ideeën: de klassieke Griekse mythologie omvat het allemaal. De interactie tussen de goden en de mensen op aarde leidt tot vruchtbare ontmoetingen en soms tot tragedie.

Er wordt uitgebreid ingegaan op de invloed, die de Griekse mythologie door de eeuwen heen uitoefende op de westerse en wereldwijde kunst en samenleving.
Via de Romeinen en de Arabieren kwamen de verhalen over Agamemnon en Klytaimnestra, Odysseus en Nausikaa, Oedipus en de Sfinx – Paris en Helena en vele anderen, terug van nooit weggeweest. Ze stonden aan de basis van de ‘hergeboorte’ van de mens in de renaissance en gaven een nieuwe impuls aan psychologische, politieke en historische ontwikkelingen in de eeuwen daarna.

De (nieuwe) cursusdata in 2022
De cursus wordt gegeven op vijf woensdagochtenden, van 10.00 – 12.00 uur.
2 februari: De Epische cycli en de bronnen van de mythologie;
9 februari: De Klassieke periode.
16 februari: De Griekse mythologie in middeleeuwen en renaissance.
2 maart: Van Oedipus-complex tot De Doos van Pandora.
9 maart: Van Homeros tot Omeros.

Plaats
Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen.

Cursusprijs
De cursusprijs bedraagt € 75,00 p.p. voor BBKK-leden.
Voor niet-leden is de cursusprijs € 90,00 p.p.

Inschrijven
Men kan zich voor deelname aanmelden per e-mail aan: cursussenbbkk@gmail.com

Docent
Liesje Schreuders studeerde cum laude af in de literatuurwetenschap met een doctoraalscriptie over de representatie van het Italiaanse karakter in het werk van Louis Couperus en Henry James.
Ze publiceerde twee romans en in 2020 verscheen de bundel ‘Onder deze wereld. Modernismen’.
Schreuders geeft lezingen en cursussen bij verschillende instellingen en organisaties door het hele land.

BBKK Lezing HILDO KROP: ALLEEN STADSBEELDHOUWER VAN AMSTERDAM? Lezing door Piet Hendriks Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menig inwoner van Amsterdam is er niet mee bekend, dat veel kunstwerken in de openbare ruimtes zijn vervaardigd door Hildo Krop (1884-1970), zoon van een banketbakker te Steenwijk. Bij de gemeente Amsterdam had Krop vanaf 1916 een deeltijdcontract. Krop was leergierig en heeft zich met een enorme inzet allerlei kunstvormen eigen gemaakt.

Dit resulteerde in een grote hoeveelheid zeer gewaardeerd vrij werk: houtsneden, reliëfs toneelmaskers, bouwkeramiek, portretten, herdenkingsmonumenten, keramiek, penningen, etc. Daarbij was geen enkel materiaal hem vreemd.
In 1956 kreeg hij de eretitel “Stadsbeeldhouwer van Amsterdam” toegekend bij zijn 40-jarig jubileum, vertelt Piet Hendriks, archivaris en collectiebeheerder van het Hildo Krop Museum te Steenwijk.

BBKK Lezing EEN ONBEKENDE VRIEND Lezing door Michel Krielaars Let op: aanvang 14:00 uur Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2018, ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van de Russische Bibliotheek van uitgeverij Van Oorschot, stelde Michel Krielaars de bloemlezing samen, getiteld ‘Een onbekende vriend’, met door hem geschreven inleidingen op de werken van de grote Russische schrijvers van de 19de en begin 20ste eeuw.

Ieder fragment wordt ingeleid door een biografische beschrijving van de desbetreffende auteur. Zo komen alle groten uit de Russische literatuur voorbij, van Poesjkin tot Tolstoj, Dostojewski, Toergenjef, Boenin, Babel en Achmatova.

Michel Krielaars vertelt over zijn favorieten en wordt daarbij begeleid een mezzosopraan en een pianiste, die Russische liederen ten gehore brengen, van Tsjaikovski tot Boelat Okoedjava. Een beter inkijkje in de Russische geschiedenis en literatuur bestaat bijna niet. Want om Rusland te kunnen begrijpen, moet je zijn grote schrijvers lezen.

Michel Krielaars is oud-Ruslandcorrespondent van NRC-Handelsblad en schrijver van de bestseller ‘Het brilletje van Tsjechov’.

BBKK Lezing Biografie Armando – De melancholie van het scheppen Wat is het geheim van een levenlang kunst maken? Lezing door Katja Rodenburg Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Zonder mijn thematiek zou ik niet tot een tekening of schilderij in staat zijn. Uiteindelijk resulteert de thematiek in een schilderij, een tekening of een ander kunstwerk. En dan krijg je plotseling met andere maatstaven te maken, het is op een onveilige manier in een nieuw domein terechtgekomen.

Vele jaren lang werkte Armando gestadig aan zijn oeuvre. In beeldende kunst, proza en poëzie nemen zijn thema’s telkens een andere gedaante aan. Deze lezing laat zien hoe hij iedere keer opnieuw zijn onderwerpen blijft aansnijden en verdiepen, in woord en beeld. We horen wat Armando denkt over de kunst en de schoonheid.

Welke rol speelt dit denken in zijn werk? Welke relatie legt de kunstenaar tussen leven en kunst? We onderzoeken de filosofische thematiek in zijn werk, zoals gedachten van bijvoorbeeld Arthur Schopenhauer en Friedrich Nietzsche. Armando’s eigen proza en poëzie tilt samen met zijn inspiratiebronnen een tipje van de sluier op.

Drs. Katja Rodenburg is filosoof, maakt tentoonstellingen en adviseert kunstenaars en andere leiders in kunst en cultuur. Zij denkt na over kunst en is vooral geïnteresseerd in het proces van het maken. Zij schreef onder andere Ik, Ophelia en Armando en de melancholie van het scheppen. Meer over haar inzichten rond filosofie, kunst en leiderschap: antheiablossoms.blog

BBKK Lezing Maria Magdalena, verleidelijke heilige Lezing door Annenies Keur Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

Een Bijbelse figuur die velen tot de verbeelding spreekt. En dat al eeuwen lang.

Maria Magdalena of Maria van Magdala (Hebreeuws: מרים המגדלית, Oudgrieks: Μαρία ἡ Μαγδαληνή) was volgens het Nieuwe Testament een leerling van Jezus. Het evangelie volgens Lucas 8:2 introduceert haar als “Maria, genaamd Magdalena”  of “Maria uit Magdala”. Magdala was een vissersdorp op de westelijke oever van het Meer van Tiberias.

Maria Magdalena, de vrouw die mogelijk het dichtst bij Christus leefde, maar ook de vrouw, die de latere kerkvaders misschien wel rode koontjes bezorgde. Wat moesten ze met haar beginnen? Ze was een voorbeeldige heilige, maar tegelijk een personificatie van alles wat God verboden had, zo leek het. Ze is de meest mysterieuze persoon uit het Nieuwe Testament. Ze is ongrijpbaar, omdat de verhalen over haar, elkaar volledig tegenspreken.

Aan het einde van de zesde eeuw stelde paus Gregorius I haar gelijk aan de hoer uit Lucas 7:37. En dat beeld is ze binnen de katholieke kerk nooit meer kwijtgeraakt.

In deze lezing horen we de oude legendes over de raadselachtige Magdalena en proberen we enkele raadsels over wie zij was, te ontwarren.

 

BEZOEK DE BBKK KUNST- EN POEZIEROUTE IN BATHMEN Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Kunst- en Poëzieroute kan het gehele jaar worden gewandeld en gefietst. De route leidt langs de mooiste plekjes in Bathmen en in het buitengebied en wijst op kunstwerken in de openbare ruimte, op de gedichtenborden en op memorabele plaatsen. De lengte bedraagt 7,5 km en kan worden ingekort tot 4 km.

De route is verkrijgbaar bij het Infopunt van Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen.
De route kan ook worden gedownload vanaf deze site, om af te drukken op uw printer. Klik dan op: KPR

×
MENU