Agenda

BEZOEK DE BBKK KUNST- EN POEZIEROUTE IN BATHMEN Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Kunst- en Poëzieroute kan het gehele jaar worden gewandeld en gefietst. De route leidt langs de mooiste plekjes in Bathmen en in het buitengebied en wijst op kunstwerken in de openbare ruimte, op de gedichtenborden en op memorabele plaatsen. De lengte bedraagt 7,5 km en kan worden ingekort tot 4 km.

De route is verkrijgbaar bij het Infopunt van Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen.
De route kan ook worden gedownload vanaf deze site, om af te drukken op uw printer. Klik dan op: KPR

EtalageKunstRoute in Bathmen ONDER HET MOTTO "BELEEF BATHMEN" Vanaf 31 juli a.s. t/m 4 september a.s. de BBKK EtalageKunstRoute 2022. Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onder het motto “Beleef Bathmen” organiseert de BBKK, Bathmens Beeldende Kunst- en Kultuurkring, vanaf 31 juli a.s. t/m 4 september a.s. de BBKK EtalageKunstRoute 2022. In 25 etalages van ondernemers in de kern van Bathmen, tonen 20 professionele- en amateurkunstenaars een gevarieerde verzameling kunstwerken.  

De EtalageKunstRoute kan zowel wandelend als fietsend worden bezocht.

Download hier de brochure met route met plattegrond.

De routebeschrijving is ook af te halen tijdens de duur van de expositie, aan de balie in Cultuurhuus Braakhekke aan De Schoolstraat 6, te Bathmen, op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

 

Lustrum viering BBKK BIJZONDERE DAGEN EVENT Programma 2, 3 en 4 september 2022 Meer

Vrijdag 2 september 2022 19.30 uur in Braakhekke voor BBKK-leden

Het officiële gedeelte (met drankje en hapje in de pauze)  wordt geopend met een presentatie over BBKK geschiedenis en hoogte punten door Evert van de Weg over Aansluitend zal Mieke Conijn, directeur van het Kunstenlab en adviseur Kunst & Cultuur van de Gemeente Deventer, haar visie over lokaal cultuurbeleid uiteenzetten. Na de pauze geeft Elise v.d. Linde, kunstenaar uit Deventer, een presentatie over digitale kunst.

Zaterdag 3 september 2022 van 10.00 – 16.30

De 33e kunstmarkt wordt gehouden op het gehele Kerkplein, op de Brink en in de Dorpsstraat en biedt de bezoekers de mogelijkheid een grote collectie kunstwerken te bewonderen, direct in contact te komen met de kunstenaars en werk aan te kopen. Een zorgvuldige selectie bij de invulling van 84 kramen zorgt voor een hoog niveau, grote diversiteit en een breed aanbod van technieken en disciplines zoals schilderijen, beelden, keramiek, fotografie, sieraden, glas en textiel. Verder zijn er diverse demonstraties en is er een workshop voor jong en oud.

Muzikaal wordt alles ondersteund door easy listening muziek, s’ morgens treedt in de muziekkoepel op de Brink het duo Soul Men op. s’ Middags zal de semi-akoestische band Muziekhandel Droog optreden.

Zoals gebruikelijk wordt er ook dit jaar weer een juryprijs beschikbaar gesteld voor de deelnemers met de mooiste kunstwerken en zijn er op en rond de Kunstmarkt in ruime mate hapjes en drankjes te vinden.

Zondag 4 september van 14.00 – 16.00

Gratis voor leden; niet-leden betalen € 5,–.

Presentatie van de Nederlandse schrijver Tommy Wieringa https://www.debezigebij.nl/auteur/tommy-wieringa/ in Boode met aansluitend een vraaggesprek. Na de lezing zal voor een gezellige nazit op de Brink een jazz-combo spelen.

Bathmense Kunstmarkt 2022 Kom de kunstmarkt bezoeken in Bathmen Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 3 september a.s. vindt de 33e kunstmarkt plaats.

De Kunstmarkt is open van 10.00 uur tot 16.30 uur en wordt gehouden op het gehele Kerkplein, op de Brink en in de Dorpskerk. Bezoekers kunnen net zo als vorig jaar een rondje lopen. Ook dit jaar zijn er weer kunstenaars uit het hele land aanwezig onder de ca 85 deelnemers. Van de 85 kunstenaars die gaan exposeren staan 27 kunstenaars voor het eerst in Bathmen.

 

  • Veel verschillende technieken en disciplines zoals schilderijen, beelden, keramiek, fotografie, sieraden, glas, textiel zijn weer te zien. Ook zijn er diverse demonstraties en er is ook een workshop voor jong en oud.
  • Muzikaal wordt alles ondersteund door easy listening muziek, s’ morgens treedt in de muziekkoepel op de Brink het duo Soul Men op, bestaande uit zanger/gitarist Siebren Zijlstra en trompettist Arjan Stam.
  • s’ Middags zal de semi-akoestische band Muziekhandel Droog, bestaande uit vier muzikanten uit de omgeving van Raalte.

Zoals gebruikelijk wordt er ook dit jaar weer een juryprijs beschikbaar gesteld voor de deelnemers met de mooiste kunstwerken en zijn er op en rond de Kunstmarkt in ruime mate hapjes en drankjes te vinden.
De kunstmarktcommissie heeft er alle vertrouwen in dat het ook dit jaar weer een sfeervolle kunstmarkt zal zijn waar veel moois te zien en te horen is.

Zie voor verdere informatie op website www.kunstmarktbathmen.nl

BBKK zomer expositie Van 7 juli tot 10 september 2022 VAN SCHILDERKUNST TOT SCHADUWWERK EN LICHTVANGERS Meer

 

 

 

Deze zomer expositie is gevarieerd en start op 9 juli a.s. om 11.00 uur. U bent van harte welkom. De expositie is te bezichtigen tot 12 juli tot en met 10 september. Opening op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur. En op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

 

  • Schilderijen van MARJOLEINE MAESSEN
  • Schaduwwerk en lichtvangers van NOËLLA MOEN
  • Schilderijen van PATRICIA ACHENBACH
BBKK Lezing ‘BEELDEN VAN HOOP EN VREES’ Lezing door Ko van Dun ATTENTIE: AANVANG 19.00 UUR Meer

 

 

Wie zijn we, waar zijn we en waar gaat het heen? Op de drempel van een nieuw decennium hebben grote vragen voor velen een bijna ondraaglijke lading gekregen. Alle seinen staan op rood en de trein gaat alleen maar harder. Hoeveel tijd is er nog? Hebben we überhaupt nog wel grip op ons bestaan of worden we meegesleurd door krachten die zich niet of nauwelijks laten sturen?

Losgeweekt uit een verbond van eeuwen zijn we terechtgekomen in een wereld zonder betekenis of richting. Een gegeven dat even beklemmend als bevrijdend is. Wereldwijd is er op alle fronten geweldige vooruitgang geboekt. Maar wat kunnen we daarmee nu een milieu- en klimaatramp onafwendbaar lijkt? Wat gaat er gebeuren als biotech en infotech samenkomen? Is er wel een toekomst voor de liberale democratie? Vragen die met de coronacrisis alleen maar aan urgentie hebben gewonnen.

In Beelden van hoop en vrees laat Ko van Dun zien hoe de kunst een wereld op drift in beelden probeert te vangen. Oplossingen heeft ze niet te bieden, wel een scherper zicht op de werkelijkheid en een grotere nabijheid van het bestaan.

Ko van Dun (1953, Heerlen) is werkzaam als spreker, schrijver en docent voor musea, galeries, bedrijven en onderwijsinstellingen.

ATTENTIE: AANVANG 19.00 UUR

BBKK Lezing DE VROUWEN IN HET LEVEN VAN LUDWIG VAN BEETHOVEN Lezing door Ben Coelman Meer

 

 

 

 

 

 

 

Heel kort na het overlijden van Ludwig van Beethoven op 26 maart 1827 in Wenen, vond zijn voormalige assistent Anton Schindler in de schrijftafel van de maestro een brief. Aan wie deze hartstochtelijke liefdesbrief gericht was, bleef lange tijd onduidelijk. Maar sinds kort lijkt het mysterie te zijn ontrafeld.

In zijn lezing geeft Ben Coelman aan de hand van een grote hoeveelheid beeld- en geluidsmateriaal een kijkje in het leven van de componist, die op 16 december 1770 geboren werd in Bonn. Het accent legt Coelman op de vrouwen die een kleine of een grote rol speelden in het leven van Ludwig van Beethoven. Bij bestudering blijkt dat naast de ‘onsterfelijke geliefde’ nog zeker een dozijn vrouwen een bepalende rol hebben gespeeld, ook op het vlak van Beethovens kunstenaarschap.

Ben Coelman studeerde geschiedenis en is sinds 1997 werkzaam bij de Nederlandse Reisopera waar hij momenteel coördinator educatie is.

Hij werkt als programmeur kamermuziek in het Wilmink theater en in het Muziekcentrum Enschede. Hij verzorgt jaarlijkse vele inleidingen en presentaties, en geeft interviews op het gebied van muziektheater en klassieke muziek.

BBKK lezing – ‘Gustav Klimt: geïnspireerd door Van Gogh, Rodin, Monet, Matisse’ Lezing door Carien Kanters ATTENTIE: AANVANG 19.00 UUR Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De schilderijen van de Weense kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918) zijn wereldberoemd en uniek, zijn topwerken herken je uit duizenden. Toch kwamen ook bij deze getalenteerde schilder de ideeën niet uit de lucht vallen. Hij keek om zich heen, naar de Egyptische oudheid, naar mozaïeken uit Ravenna, maar vooral ook naar tijdgenoten. Dat zie je duidelijk in zijn werk, en de wetenschappers van het Van Gogh Museum Amsterdam en het Belvedere museum in Wenen hebben de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar aantoonbare invloeden in het werk van Klimt. Vervolgens zijn voorbeelden daarvan samen met schitterende werken van Klimt in een tentoonstelling samengevoegd.

Dat wordt een feest van kleur en kracht, en van herkenning ! We gaan Klimt zien naast Van Gogh, Rodin , Matisse, Monet, Alma-Tadema, Toorop, Sargent, Whistler en anderen uit zijn tijd.

In de lezing over deze tentoonstelling krijgt U inzicht in leven en werk van Klimt en worden de verbanden tussen de verschillende werken verduidelijkt.

ATTENTIE: AANVANG 19.00 UUR

Najaarscursus – Overgang van Nederlands Indie naar Indonesie Meer

 

 

 

 

Tempo Doeloe”. “Daar werd wat groots verricht”. “Indië verloren, rampspoed geboren” en “Dispereert niet”. Allemaal uitspraken die te maken hebben met de geschiedenis van Nederlands-Indië. Uitspraken uit de tijd dat het Nederlandse bewind voor de meeste Nederlanders nog onomstreden was.

Inmiddels is ons beeld drastisch veranderd en zitten we met allerlei vragen: Wat heeft de Nederlandse aanwezigheid wel of niet betekend? Hebben we daar wel enige voorspoed gebracht. Waren we een rimpeling in de geschiedenis van dit enorme land, en moeten we ons schamen voor onze aanwezigheid? En wat weten we eigenlijk over dit eilandenrijk?

Een serie van drie lezingenserie waarin Hans Luiten de geschiedenis van Indonesië behandelt, met de nadruk op de laatste eeuwen. Over boeddhisme en Banda, specerijen en Soekarno, Jappenkampen, Diponegoro, Multatuli en Molukkers, Wajang, slavernij, de Bersiap, kapitein Westerling, Nieuw-Guinea, Luns, Kennedy, en nog veel meer. Cultuur, economie en politiek: leer van alles over dit fascinerende land!

Cursusdata: De cursus wordt gegeven op drie woensdagochtenden op 23 en 30 november en op 14 december van 10.00 – 12.00 uur.

Locatie: Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen.

Cursusprijs: ⍷ 45,00 voor BBKK-leden p.p en ⍷ 60,00 voor niet-leden p.p.

Inschrijven; per e-mail aan: cursussenbbkk@gmail.com

Docent: Hans Luiten studeerde geschiedenis en is parttime docent geschiedenis op een middelbare school. Hiernaast verzorgt hij vele activiteiten op het gebied van geschiedenis o.a. lezingen, cursussen en rondleidingen op een breed historisch terrein. Hij heeft het boek ’Begrijp jij het Midden-Oosten nog’ geschreven en is een Ruslandkenner, waarover hij ook lezingen geeft en reizen organiseert.

BBKK Lezing – ‘DE KELTEN’ Lezing door Diane de Wild Meer

 

 

 

 

 

Aan het begin van ijzertijd in de achtste eeuw v.Chr. ontstond in het midden van Europa de Hallstattcultuur. Zij begroeven hun doden in grote grafheuvels en gaven hen zeer rijke drinkschalen, wagens en sieraden mee. De meeste geleerden zijn van mening dat zij de eerste Kelten zijn, die we tot nu toe uit opgravingen kennen.

Vanaf de vijfde eeuw v.Chr. wordt de Keltische cultuur oorlogszuchtiger en kennen we hen onder andere van aanvallen op Griekenland en Rome. Het lukt deze Kelten zelfs om Rome in 390 v.Chr. te plunderen. Deze Kelten dragen prachtige halsringen, die door de Romeinen torques worden genoemd, en waar archeologen er veel van teruggevonden hebben. De Kelten trekken steeds verder naar het westen en komen zo in Frankrijk, waar de Romeinen hen Galliërs noemen, en in Engeland en Ierland terecht.

Omdat de Kelten weinig hebben opgeschreven kennen we de namen van hun goden alleen via de Romeinen. Hun mythologische verhalen zijn grotendeels verloren gegaan, maar herinneringen eraan zijn bewaard gebleven in Middeleeuwse verhalen uit Ierland en Wales.

Diane de Wild is aan de Universiteit van Leiden afgestudeerd als klassiek archeoloog. Kennis van het oude Egypte is een specialisatie van haar.

×
MENU