Agenda

BBKK Lezing – ‘DE KELTEN’ Lezing door Diane de Wild Meer

 

 

 

 

 

Aan het begin van ijzertijd in de achtste eeuw v.Chr. ontstond in het midden van Europa de Hallstattcultuur. Zij begroeven hun doden in grote grafheuvels en gaven hen zeer rijke drinkschalen, wagens en sieraden mee. De meeste geleerden zijn van mening dat zij de eerste Kelten zijn, die we tot nu toe uit opgravingen kennen.

Vanaf de vijfde eeuw v.Chr. wordt de Keltische cultuur oorlogszuchtiger en kennen we hen onder andere van aanvallen op Griekenland en Rome. Het lukt deze Kelten zelfs om Rome in 390 v.Chr. te plunderen. Deze Kelten dragen prachtige halsringen, die door de Romeinen torques worden genoemd, en waar archeologen er veel van teruggevonden hebben. De Kelten trekken steeds verder naar het westen en komen zo in Frankrijk, waar de Romeinen hen Galliërs noemen, en in Engeland en Ierland terecht.

Omdat de Kelten weinig hebben opgeschreven kennen we de namen van hun goden alleen via de Romeinen. Hun mythologische verhalen zijn grotendeels verloren gegaan, maar herinneringen eraan zijn bewaard gebleven in Middeleeuwse verhalen uit Ierland en Wales.

Diane de Wild is aan de Universiteit van Leiden afgestudeerd als klassiek archeoloog. Kennis van het oude Egypte is een specialisatie van haar.

Winter cursus 2023 – De Vikingen Start jan tot febr 2023 De Vikingen Meer

Wintercursus De Vikingen

Van de 9e tot de 11e eeuw waren de Vikingen in heel noordelijk Europa gevreesde plunderaars. Veel kustplaatsen maar ook plaatsen landinwaarts werden verwoest door de Noormannen of Vikingen uit Scandinavië. Ze kwamen in hun slanke, snelle drakenschepen om zoveel mogelijk te roven.

Ze vormden ook de lijfwacht van de Byzantijnse keizer, koloniseerden IJsland en ontdekten Amerika. Vele Noormannen bleven in Scandinavië, bebouwden hun land en dreven handel. Zij leefden in grote boerderijen. Hun edelen werden onder grote grafheuvels begraven, sommigen met hun schepen erbij.

Zij geloofden in goden als Thor, Odin en Freya. Korte inscripties in het schrift van de Vikingen zijn op veel plekken gevonden: tot in Istanbul.

Cursusdata: De wintercursus wordt gegeven op vier woensdagochtenden op 11, 18, en 25 januari en 1 februari van 10.00 – 12.00 uur.

Locatie: Cultuurhuus Braakhekke, Schoolstraat 6a te Bathmen

Cursusprijs: € 60,00 p.p. voor BBKK-leden en € 75,00 voor niet-leden

Inschrijven: per e-mail aan: cursussenbbkk@gmail.com

Docent: Diana de Wild studeerde af als klassiek archeoloog aan de universiteit van Leiden. Zij weet veel over de prehistorie en oude culturen. Zij zal ons op boeiende wijze meenemen met de vele andels- /plundertochten van de Vikingen.

BEZOEK DE BBKK KUNST- EN POEZIEROUTE IN BATHMEN Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Kunst- en Poëzieroute kan het gehele jaar worden gewandeld en gefietst. De route leidt langs de mooiste plekjes in Bathmen en in het buitengebied en wijst op kunstwerken in de openbare ruimte, op de gedichtenborden en op memorabele plaatsen. De lengte bedraagt 7,5 km en kan worden ingekort tot 4 km.

De route is verkrijgbaar bij het Infopunt van Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen.
De route kan ook worden gedownload vanaf deze site, om af te drukken op uw printer. Klik dan op: KPR

×
MENU