Agenda

31 JAAR KUNSTMARKT IN BATHMEN Meer

31 JAAR KUNSTMARKT IN BATHMEN

Op zaterdag 7 september wordt voor de 31 keer de Bathmense kunstmarkt georganiseerd.
,,Ook na 30 jaar mag de Kunstmarkt niet te voorspelbaar worden en moet vooral verrassend blijven.” Dat zegt Wendela Aspeslagh, bestuurslid van de BBKK en voorzitter van de Kunstmarktcommissie. “Dus willen we elk jaar nieuwe kunstenaars een kans geven. Zo zal bijna de helft van de circa 80 exposanten die we een stand kunnen geven, nieuw zijn. Ze moeten daarvoor natuurlijk wel aan onze standaarden voldoen.’’
Eén van de sterke punten van de Bathmense Kunstmarktis de grote variëteit. Er wordt werk getoond in een groot aantal kunstdisciplines als keramiek, schilderkunst, glas, fotografie, sieraden en meer.
Een aantal exposanten zal de kunstvorm die ze bedrijven, in levende lijve demonstreren.

Klik hier om naar de website van de Bathmense Kunstmarkt te gaan.

31e Bathmense Kunstmarkt
zaterdag 7 september 2019
aanvang 10.00 uur, sluiting 17.00 uur

BBKK zomer-herfst expositie t/m 19 oktober 2019 Meer

VAN 7 SEPTEMBER T/M 19 OKTOBER EXPOSEREN IN CULTUURHUUS BRAAKHEKKE

Kathy Jumelet, Den Nul/Olst, heeft haar keramiek opleiding gevolgd in Gouda.
Ze zegt zelf, “dat het hele proces van het werken met de klei, het draaien of handvormen, het decoreren en glazuren, belangrijker voor haar is dan het eindresultaat. Het moet zijn zoals het in haar hoofd is ontstaan. Het is werken aan jezelf”.

 

 

 

 

 

 

Corrie Eland, Deventer, is met een cursus begonnen bij het Kreatief Centrum in Deventer. De gebogen lijn is een herkenningspunt in haar werk , zowel in de vormgeving als in de decoratie: “ik voel me er prettig bij, net zoals ik me prettig voel in landschappen met veel gebogen lijnen: de heuvels van Toscane, Zuid Limburg.

 

 

 

 

 

 

Rien Renema, Deventer, schildert en tekent intrigerende portretten en kleurrijke landschappen, realistisch en abstract, op groot en klein formaat.
Sinds 1992 maakt hij dagelijks één werk.

 

 

 

 

 

De opening is op zaterdag 7 september om 11.00 uur (tijdens de Bathmense Kunstmarkt).

Men van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Te bezichtigen op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdagen van 10.00 tot 13.00 uur.

REMBRANDT IN DE JORDAAN Meer

Woensdag 11 september 2019
‘Rembrandt in De Jordaan’
Lezing door schrijver Jacques Hendrikx

Rembrandt in De Jordaan schetst op originele wijze het sociale landschap van de laatste 10 jaar van zijn leven. Aan de hand van nieuw materiaal (o.a. uit nog niet zolang geleden ontdekte archieven) komen we heel dicht bij Rembrandt, alsof we hem horen praten. Hoe leefde hij in de Jordaan? In welke omstandigheden is hij gestorven? Was hij onbemind of was hij beroemd? Is hij in armoede gestorven? Had hij vrienden? En wie waren dat dan?

“De wereld is een speeltoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel”, schreef Joost van den Vondel.
Wat dat voor Rembrandt en zijn schilderkunst betekende?
Daarvan krijgt men tijdens deze lezing een helder beeld. Aan de hand van een PowerPoint presentatie wordt men meegenomen door de westelijke grachtengordel (Herengracht/ Keizersgracht/ Prinsengracht) en door de
Jordaan.

Deze route, door Hendrikx ontwikkeld, schetst de laatste 10 jaar van Rembrandts leven en werk in Amsterdam.

Wandel of fiets de BBKK Kunst- en Poëzieroute Meer

 

De BBKK Kunst- en Poëzieroute Is geactualiseerd. De hiaten zijn er uit en wat nieuw is, is toegevoegd. De route leidt langs de mooiste plekjes in Bathmen en het buitengebied en wijst op kunstwerken in de openbare ruimte, op de gedichtenborden en op memorabele plaatsen.
De route kan gewandeld worden en gefietst. De lengte bedraagt 7,5 km en kan worden ingekort tot 4 km.

Om de route te downloaden en af te drukken op uw printer, klik dan hier

 

WORDT BEPAALD DOOR DE ACTUALITEIT Meer

Maandag 14 oktober 2019
Onderwerp: wordt bepaald door de actualiteit
Lezing door kunstdetective Arthur Brand

Arthur Brand (Deventer 1969) is een Nederlands onderzoeker, die zich bezighoudt met de kunstwereld. Op zijn conto staan een aantal ontdekkingen van roofkunst.
In het programma De Kunstdetective van Omroep MAX was te zien dat Brand onder andere een 1500 jaar oud mozaïek terugvond dat meer dan 44 jaar verloren was gewaand. Ook vond hij de 24 schilderijen, die in 2005 werden gestolen uit het West-Fries Museum, terug in de Oekraïne. In Engeland vond hij twee ornamenten uit de zevende eeuw, die eerder waren gestolen in Spanje. Over zijn terugvinden van de paarden van Hitler schreef hij een boek.
In 2019 vond hij Buste de Femme terug, een schilderij van Picasso, met een geschatte waarde van 25 miljoen euro. Dit schilderij was 20 jaar eerder gestolen uit het jacht van de Saudische zakenman Abdul Mohsen Abdulmalik al-Sheikh.

CURSUS FILOSOFIE EN ISLAM Meer

Cursus Filosofie en Islam
door Gerko Tempelman

De Islam komt er in het hedendaagse debat over het vrije denken slecht van af. Maar dat is niet altijd zo geweest.
In de middeleeuwen waren de rollen in het debat over tolerantie en vrijheid precies omgedraaid. Het Arabische rijk bracht filosofie en wetenschap naar het intolerante en onverlichte Europa en zorgde voor de eerste aanzet van wetenschappelijk
denken. Hoe ging dat in z’n werk? En hoe verhoudt zich de bloeitijd van de ‘Islamitische verlichting’ tot het Islamitische geloof, dat vandaag de dag zo vaak als onverlicht en intolerant wordt gezien?

Deze cursus probeert antwoord te geven op deze vragen. Met drie hoofdthema’s richten we ons op de belangrijkste wetenschappelijke vernieuwingen die in de middeleeuwen vanuit de Arabische wereld Europa binnenkwamen: rekenkunde, astronomie, en het vrije denken.

Aan de hand van drie steden volgen we de ongelooflijke expansie van het Arabische rijk in de middeleeuwen. Het werd drie keer zo groot als het Romeinse Rijk ooit was. Als bestuurshoofdstad bloeide in Bagdad kennis en wetenschap. Cordoba werd het centrum voor Islamitisch Europa en probeerde Bagdad te evenaren. Het slaat een brug tussen het Midden Oosten en Europa. Toledo is uiteindelijk de stad die zorgde voor de link van de Arabische kennis naar de Europeanen, die tot dan toe hadden liggen te slapen.

Maar we worden ook zelf aan het denken gezet. Wat is er zo vanzelfsprekend aan onze eigen kennis? Is het wel zo logisch dat de aarde draait en dat we tot tien tellen bijvoorbeeld? Hoe hebben we ooit geleerd om abstract te redeneren? En wat zegt dat over de rol van religie in de geschiedenis van de wetenschap en het hedendaagse publieke domein?
Ga mee met deze reis door de geschiedenis en leer niet alleen de filosofie en wetenschap van de Arabische wereld kennen, maar ook met andere ogen kijken naar onze eigen Westerse wereld – een bezoek aan de supermarkt zal nooit meer hetzelfde zijn.

Gerko Tempelman, filosoof en theoloog, geeft cursussen bij de Vrije Academie en lezingen over
filosofie, islam, christendom en ideeëngeschiedenis. Onlangs kwam zijn boek ‘Ongeneeslijk Religieus’ uit’.

 

 

 

Cursusdata
woensdagochtend 30 okt., 6, 13, 20 en 27 nov. 2019 van 10.00 – 12.00 uur.
Plaats
Cultuurhuus Braakhekke Bathmen
Cursusprijs
Voor BBKK-leden 75,= Euro, voor niet leden 90,= Euro
Inschrijven
Men kan zich voor deelname per e-mail aanmelden aan
fanny.pliester@gmail.com

LUCEBERT, DICHTER EN KUNSTENAAR Meer

Woensdag 6 november 2019
‘Lucebert – dichter en beeldend kunstenaar’
Lezing door Wim Hazeu, schrijver, journalist, etc.

Lucebert is het levensverhaal van een gepassioneerde dichter en beeldend kunstenaar. Het is het verhaal van het naoorlogse artistieke leven, waarin Lucebert verzet aantekent tegen autoriteiten die politiek en kunst bij het oude willen laten. Lucebert is het verhaal over de dichters en kunstenaars die hem omringden.

Deze meeslepende en onthullende biografie is ook het schokkende verhaal van een allesbepalende oorlog die daaraan voorafging. En het is het verhaal over liefde en geliefden, over avonturen in Amsterdam, Bergen, Berlijn, Frankrijk, Italië en Spanje. Lucebert is het verhaal van een karakter. Het leven van Lucebert was complex, en dit stelde Wim Hazeu voor vraagstukken die hij als biograaf nog niet eerder had hoeven oplossen.

Bertus Swaanswijk beleefde als vijftienjarige het begin van de Tweede Wereldoorlog. Toen de oorlog afgelopen was heette hij Lucebert. Hij was toen twintig jaar.
Er veranderde meer dan alleen de naam. De vitale jazz heeft het leven en werk van Lucebert na de oorlog wezenlijk beïnvloed en gevormd. Jazz was voor hem drama en epos, body and soul. Zonder jazz géén Lucebert, is de stelling van Hazeu, én van Lucebert zelf.

Tijdens de lezing is de bekende Jazz trompettist Bas Toscani aanwezig.

DE MEMORIETAFEL VAN CULEMBORG Meer

Maandag 2 december 2019
‘DE MEMORIETAFEL VAN CULEMBORG’
Lezing door kunsthistorica Margot Leerink

Een schilderij vol raadsels… De Memorietafel. Een van de oudste schilderijen van het Elisabeth Weeshuis Museum te Culemborg en al eeuwenlang ter plaatse. Het is geen tafel waar je aan zit of eet, maar een beschilderd houten paneel, gemaakt om de afgebeelde personen te gedenken.

Tot voor kort wisten we alleen wie erop stonden afgebeeld. Het zijn Elisabeth van Culemborg (1475-1555), vrouwe van Culemborg en gravin van Hoogstraten, Jan van Luxemborg († 1508) en Anthonis van Lalaing (1480-1540).

Veel vragen bleven echter onbeantwoord: wie heeft het geschilderd en wanneer? Waarom werd het vervaardigd en in opdracht van wie? Hoe is het schilderij gemaakt? Wat was de functie en wat debetekenis van de bijzondere details?

Dit zijn onder andere de vragen die we tijdens deze lezing aan het schilderij zullen stellen. Een reisje door een kunsthistorisch onderzoek dus, met de technische hulpmiddelen, die onderzoekers vandaag de dag ter beschikking staan.
Maar, kunnen alle geheimen worden ontrafeld…?

Kalender lezingen januari 2020 t/m april 2020 Meer

Inmiddels is ook de kalender vastgesteld voor de BBKK lezingen in de periode september t/m april 2020.
U kunt navolgende data noteren in uw agenda:

 

  •          Woensdag  15 januari       2020
  •          Maandag    10 februari     2020
  •          Woensdag  18 maart         2020
  •          Maandag    13 april           2020

Op de BBKK website en met onze nieuwsbrieven zullen wij u tijdig nader informeren.

WINTERCURSUS 2020 Meer

WINTERCURSUS 2020

Onderwerp
Klanken van de wereldgeschiedenis door muziekhistoricus Joop van Velzen

Cursusdata
dinsdagmiddag 14, 21, en 28 januari, 4 en 11 februari 2020 van 13.30 – 15.30 uur

Nadere informatie volgt.

×
MENU