Archief

‘Cursussen tot 2018’ Meer

13-01-2011 ‘Zes karakters van de 20e eeuw’
Aldwin Kroeze geeft een reeks van 6 sessies over zes personages, die hij vanuit hun culturele context nader belicht. Het zijn Samuel Beckett, Andrei Tarkovski, Marina Abramovic, John Adams, Rineke Dijkstra en Ron Mueck. Net als voorheen bevat de lijst namen van verschillende bekendheid en ook net als voorheen heeft elk van de zes kandidaten een ander medium. De culturele context zal breed worden bekeken, waardoor de hoofdpersoon een parel wordt op een cultureel maaswerk. Aldus geeft iedere les extra inzicht in een periode waar vrijwel iedere cursist zelf deelgenoot van is geweest.

19-10-2011 ‘De geboorte van de moderne kunst’
De eerste helft van de 20ste eeuw is een bijzonder boeiende en enerverende periode en wordt ingeluid door de Art Nouveau en Jugendstil, weelderig, decadent en hoopvol. Deze hoop maakt, aan de vooravond van WO I, geleidelijk aan plaats voor wanhoop, woede en angst, verbeeld door de kunstenaars van het Expressionisme. De kunstenaars van Dada reageren op de oorlog op een volstrekt andere en absurdistische manier. Kunstenaars nemen afstand van de omringende wereld en richten zich op het eigen onderbewuste. De cursus wordt gegeven door kunsthistorica Sophie van Steenderen.

Januari 2012 ‘Mozart’
Een cursus door drs. Marcel S. Zwitser, docent muziek- en cultuurgeschiedenis. Hij behandelt: 1791, het laatste levensjaar van Mozart, in vier thema’s: a. De opera’s Le Nozze di Figaro en Don Giovanni b. Concerten c. Strijkkwintetten en symfonieën d. Kerkmuziek en de opera Die Zauberflöte

10-04-2012 ‘Van Venus tot Nana’
Studiedag onderleiding van drs. Karin Haanappel, die het vrouwbeeld in de kunstgeschiedenis centraal stelt, vanaf de oudste beeldjes die wij aanduiden met “venussen” tot de “nana”. Hoe wordt de vrouw weergegeven van 24000 v.C. tot 2002 n.C.? We zullen ontdekken dat er een duidelijk verschil is tussen de mannelijke blik op vrouwen en de wijze waarop vrouwen zichzelf verbeelden.

25-09-2012 ‘Vierdaagse cursus Hedendaagse Nederlandse Architecten’
Cursus door Jet Eringa, die voor elke bijeenkomst één architect als uitgangspunt neemt. 1. SeArch, een innovatief bureau met ontwerpen voor de Amsterdamse Synagoge en de Nederlandse ambassade in Ethiopië, 2. UNStudio met Ben van Berkel, van de Prins Clausbrug in Rotterdam tot projecten in China, Rusland, VS en Verenigde Emiraten, 3. MVRDV, ontwerpers van het Nederlandse paviljoen op Expo 2000, 4. DOK Architecten van Liesbeth van de Pol, restaurateurs van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

01-11-2012 ‘Beeldhouwkunst’
Cursus door Wim Kwakermaak, beeldend kunstenaar en docent uit Holten. De delen zijn: de chronologie van de beeldhouwkunst, over materialen en technieken, over het houwen en modelleren van een beeld, over actuele beeldhouwkunst en plastische vormgeving.

04-11-2013 ‘Nederlandse architecten met internationale faam’
Jet Nijssen, afgestudeerd op moderne stedenbouw, auteur van verschillende boeken over hedendaagse architectuur is de cursusleider. Zij vertelt drie maandagmiddagen in over drie Nederlandse architecten die bijzondere gebouwen hebben ontworpen in binnen- en buitenland: Ben van Berkel, Liesbeth van der Pol en architectengroep MVRDV (o.a. Koolhaas en Soeters).

09-01-2014 ‘Rond het Museumplein’
Aldwin Kroeze praat ons bij over de drie grote musea aan het Museumplein te Amsterdam, over de relatie tussen gebouw en collectie, het verzamelbeleid, de high-lights van de collecties, maar ook over de minder bekende werken.

04-11-2014 ‘Nederlandse kunstenaars in Parijs, van Van Gogh tot Cremer’
Met kunsthistorica Sophie van Steenderen duiken we vier dinsdagochtenden  in het bruisende leven van de lichtstad en haar invloed op onze Nederlandse kunstenaars tussen 1885 en 1960.

19-01-2015 ‘De Kunst van het oude Japan’
De cursus door Max Put, die vier lessen omvat, behandelt de vroege Japanse kunstgeschiedenis, de invloed van het Boeddhisme, de ‘Edo periode’ en het Japonisme, de invloed van de Japanse kunst, zoals die naar voren komt in het werk van Manet, Monet, Degas en Van Gogh.

25-11-2015 ‘Geschiedenis van de fotografie’
Cursus door drs. Aldwin Kroeze, in drie dagdelen over het spannende medium fotografie: de technische ontwikkeling , de foto als intermediair met de werkelijkheid en de artistieke waarde van de fotografie.

02-02-2016 Wintercursus ‘Van kijken tot zien’
Elementaire cursus tekenen door kunstenaar PP. Hattinga Verschure. Vier dagdelen: 2, 9, 16 en 23 februari van 10.00 tot 12.00 uur.

02-11-2016 Cursus ‘Hoe begrijp ik kunst’.
Een inleiding in de iconografie door kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Vier dagdelen op de woensdagochtenden: 2, 9, 16 en 23 november 2016, van 10.00 uur tot 12.00.

25-01-2017 De (on)zin van het leven’.
Mens-zijn, wat is dat eigenlijk? En hoe doe je dat? De filosofen Nietzsche, Heidegger en Sartre beantwoorden deze vragen vanuit een analyse van de (on)zin van het leven. Cursusleider Gerko Tempelman, filosoof en theoloog.

31-10-2017 ‘De geschiedenis van Rusland’
Met het huidige Rusland verkeren we op gespannen voet, en soms lijken we het land maar moeilijk te begrijpen. In vier boeiende colleges neemt Hans Luiten, journalist en historicus, ons mee door de geschiedenis van Rusland.

 

Een reis door de kunstgeschiedenis Meer

Grand Tour’, langs steden waar de kunst tot bloei kwam.

Wintercursus door kunsthistorica drs. Annenies Keur

Hoe heerlijk is het om op reis te gaan. Met een beetje geluk keer je terug als een ander mens. Dat was precies de gedachte bij de Grand Tour die welgestelde jongelieden ondernamen in de achttiende eeuw. Reizend langs de steden van weleer, waar ooit de ‘grote kunst’ werd gemaakt, kregen ze de kans om hun blik te verruimen.

In deze cursus gaan we ‘in gedachten’ op reis naar zulke steden. Plaatsen waar de kunst tot bloei kwam toen de omstandigheden daarvoor ideaal waren. En terwijl de tijd verstreek, de bakens werden verzet, en andere steden het stokje overnamen, restten de kunst en de architectuur, als getuigen van het glorieuze verleden.
We zoeken ze op. Wie waren de bouwmeesters en schilders van dit werk; welke opdrachtgevers stelden er destijds belang in om hun beurs ervoor om te keren?

Onze Grand Tour voert door tijd en ruimte, langs de capitolen van de klassieken, de grote centra van vroeg geloof, de florerende markten van middeleeuwen en renaissance, de metropolen van de wereldmacht en de broedplaatsen van de moderne kunst. Zo komen we onder meer in Athene, Rome, Parijs, Wenen en New York.
Je zou er de reiskriebels van kunnen krijgen.

Annenies Keur neemt ons mee op reis door de kunstgeschiedenis. Ze doet dat op vijf dinsdagmiddagen: 23 en 30 januari en 6, 13 en 20 februari, van 13.30 tot 15.30 uur, in Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen.

Annenies is zelfstandig kunsthistorica. Ze studeerde aan de Universiteit van Leiden en behaalde haar Master degree Arts and Culture, early modern and medieval art.

De prijs van de cursus ‘Grand Tour’ bedraagt 90,00 euro. BBKK-leden betalen 75,00 euro.
Men kan zich voor deze cursus aanmelden bij Fanny Pliester.
Per e-mail fanny.pliester@gmail.com of telefonisch 0570 657 496.

Vooraankondiging cursussen 2018 – 2019 Meer

Het doet ons genoegen nu al te kunnen informeren over de geplande cursussen en wel over de Najaarscursus 2018 als over de Wintercursus 2019.


NAJAARSCURSUS 2018

Onderwerp
VIER CULTUREN UIT DE OUDHEID:
Egyptenaren, Minoërs, Assyriërs en Etrusken

Docent
Drs. Diana de Wild

Data
Op de maandagen, 29 oktober, 5, 12 en 19 november, van 10.00 tot 12.00 uur

Plaats
Cultuurhuus Braakhekke Bathmen

Cursuskosten
€ 60,00 p.p. voor leden van de BBKK. Niet leden € 75,00

 

WINTERCURSUS 2019

Onderwerp
MODERNE KUNST VANAF 1960

Docent
Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Data
Op de woensdagen, 16, 23, 30 januari, 6 en 13 februari, van 10.00 tot 12.00 uur

Plaats
Cultuurhuus Braakhekke Bathmen

Cursuskosten
€ 75,00 p.p. voor leden van de BBKK. Niet leden € 90,00

 

Ruim voor aanvang van de cursussen treft u op onze site gedetailleerde informatie aan, alsook hoe en vanaf wanneer men zich voor de cursussen kan aanmelden.
Leden ontvangen een nieuwsbrief. Geen lid maar toch voortaan nieuwsbrieven? Neem dan contact op met het secretariaat, zie de homepage.

×
MENU