Archief

‘Cursussen tot 2018’ Meer

13-01-2011 ‘Zes karakters van de 20e eeuw’
Aldwin Kroeze geeft een reeks van 6 sessies over zes personages, die hij vanuit hun culturele context nader belicht. Het zijn Samuel Beckett, Andrei Tarkovski, Marina Abramovic, John Adams, Rineke Dijkstra en Ron Mueck. Net als voorheen bevat de lijst namen van verschillende bekendheid en ook net als voorheen heeft elk van de zes kandidaten een ander medium. De culturele context zal breed worden bekeken, waardoor de hoofdpersoon een parel wordt op een cultureel maaswerk. Aldus geeft iedere les extra inzicht in een periode waar vrijwel iedere cursist zelf deelgenoot van is geweest.

19-10-2011 ‘De geboorte van de moderne kunst’
De eerste helft van de 20ste eeuw is een bijzonder boeiende en enerverende periode en wordt ingeluid door de Art Nouveau en Jugendstil, weelderig, decadent en hoopvol. Deze hoop maakt, aan de vooravond van WO I, geleidelijk aan plaats voor wanhoop, woede en angst, verbeeld door de kunstenaars van het Expressionisme. De kunstenaars van Dada reageren op de oorlog op een volstrekt andere en absurdistische manier. Kunstenaars nemen afstand van de omringende wereld en richten zich op het eigen onderbewuste. De cursus wordt gegeven door kunsthistorica Sophie van Steenderen.

Januari 2012 ‘Mozart’
Een cursus door drs. Marcel S. Zwitser, docent muziek- en cultuurgeschiedenis. Hij behandelt: 1791, het laatste levensjaar van Mozart, in vier thema’s: a. De opera’s Le Nozze di Figaro en Don Giovanni b. Concerten c. Strijkkwintetten en symfonieën d. Kerkmuziek en de opera Die Zauberflöte

10-04-2012 ‘Van Venus tot Nana’
Studiedag onderleiding van drs. Karin Haanappel, die het vrouwbeeld in de kunstgeschiedenis centraal stelt, vanaf de oudste beeldjes die wij aanduiden met “venussen” tot de “nana”. Hoe wordt de vrouw weergegeven van 24000 v.C. tot 2002 n.C.? We zullen ontdekken dat er een duidelijk verschil is tussen de mannelijke blik op vrouwen en de wijze waarop vrouwen zichzelf verbeelden.

25-09-2012 ‘Vierdaagse cursus Hedendaagse Nederlandse Architecten’
Cursus door Jet Eringa, die voor elke bijeenkomst één architect als uitgangspunt neemt. 1. SeArch, een innovatief bureau met ontwerpen voor de Amsterdamse Synagoge en de Nederlandse ambassade in Ethiopië, 2. UNStudio met Ben van Berkel, van de Prins Clausbrug in Rotterdam tot projecten in China, Rusland, VS en Verenigde Emiraten, 3. MVRDV, ontwerpers van het Nederlandse paviljoen op Expo 2000, 4. DOK Architecten van Liesbeth van de Pol, restaurateurs van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

01-11-2012 ‘Beeldhouwkunst’
Cursus door Wim Kwakermaak, beeldend kunstenaar en docent uit Holten. De delen zijn: de chronologie van de beeldhouwkunst, over materialen en technieken, over het houwen en modelleren van een beeld, over actuele beeldhouwkunst en plastische vormgeving.

04-11-2013 ‘Nederlandse architecten met internationale faam’
Jet Nijssen, afgestudeerd op moderne stedenbouw, auteur van verschillende boeken over hedendaagse architectuur is de cursusleider. Zij vertelt drie maandagmiddagen in over drie Nederlandse architecten die bijzondere gebouwen hebben ontworpen in binnen- en buitenland: Ben van Berkel, Liesbeth van der Pol en architectengroep MVRDV (o.a. Koolhaas en Soeters).

09-01-2014 ‘Rond het Museumplein’
Aldwin Kroeze praat ons bij over de drie grote musea aan het Museumplein te Amsterdam, over de relatie tussen gebouw en collectie, het verzamelbeleid, de high-lights van de collecties, maar ook over de minder bekende werken.

04-11-2014 ‘Nederlandse kunstenaars in Parijs, van Van Gogh tot Cremer’
Met kunsthistorica Sophie van Steenderen duiken we vier dinsdagochtenden  in het bruisende leven van de lichtstad en haar invloed op onze Nederlandse kunstenaars tussen 1885 en 1960.

19-01-2015 ‘De Kunst van het oude Japan’
De cursus door Max Put, die vier lessen omvat, behandelt de vroege Japanse kunstgeschiedenis, de invloed van het Boeddhisme, de ‘Edo periode’ en het Japonisme, de invloed van de Japanse kunst, zoals die naar voren komt in het werk van Manet, Monet, Degas en Van Gogh.

25-11-2015 ‘Geschiedenis van de fotografie’
Cursus door drs. Aldwin Kroeze, in drie dagdelen over het spannende medium fotografie: de technische ontwikkeling , de foto als intermediair met de werkelijkheid en de artistieke waarde van de fotografie.

02-02-2016 Wintercursus ‘Van kijken tot zien’
Elementaire cursus tekenen door kunstenaar PP. Hattinga Verschure. Vier dagdelen: 2, 9, 16 en 23 februari van 10.00 tot 12.00 uur.

02-11-2016 Cursus ‘Hoe begrijp ik kunst’.
Een inleiding in de iconografie door kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Vier dagdelen op de woensdagochtenden: 2, 9, 16 en 23 november 2016, van 10.00 uur tot 12.00.

25-01-2017 De (on)zin van het leven’.
Mens-zijn, wat is dat eigenlijk? En hoe doe je dat? De filosofen Nietzsche, Heidegger en Sartre beantwoorden deze vragen vanuit een analyse van de (on)zin van het leven. Cursusleider Gerko Tempelman, filosoof en theoloog.

31-10-2017 ‘De geschiedenis van Rusland’
Met het huidige Rusland verkeren we op gespannen voet, en soms lijken we het land maar moeilijk te begrijpen. In vier boeiende colleges neemt Hans Luiten, journalist en historicus, ons mee door de geschiedenis van Rusland.

 

Een reis door de kunstgeschiedenis Meer

Grand Tour’, langs steden waar de kunst tot bloei kwam.

Wintercursus door kunsthistorica drs. Annenies Keur

Hoe heerlijk is het om op reis te gaan. Met een beetje geluk keer je terug als een ander mens. Dat was precies de gedachte bij de Grand Tour die welgestelde jongelieden ondernamen in de achttiende eeuw. Reizend langs de steden van weleer, waar ooit de ‘grote kunst’ werd gemaakt, kregen ze de kans om hun blik te verruimen.

In deze cursus gaan we ‘in gedachten’ op reis naar zulke steden. Plaatsen waar de kunst tot bloei kwam toen de omstandigheden daarvoor ideaal waren. En terwijl de tijd verstreek, de bakens werden verzet, en andere steden het stokje overnamen, restten de kunst en de architectuur, als getuigen van het glorieuze verleden.
We zoeken ze op. Wie waren de bouwmeesters en schilders van dit werk; welke opdrachtgevers stelden er destijds belang in om hun beurs ervoor om te keren?

Onze Grand Tour voert door tijd en ruimte, langs de capitolen van de klassieken, de grote centra van vroeg geloof, de florerende markten van middeleeuwen en renaissance, de metropolen van de wereldmacht en de broedplaatsen van de moderne kunst. Zo komen we onder meer in Athene, Rome, Parijs, Wenen en New York.
Je zou er de reiskriebels van kunnen krijgen.

Annenies Keur neemt ons mee op reis door de kunstgeschiedenis. Ze doet dat op vijf dinsdagmiddagen: 23 en 30 januari en 6, 13 en 20 februari, van 13.30 tot 15.30 uur, in Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen.

Annenies is zelfstandig kunsthistorica. Ze studeerde aan de Universiteit van Leiden en behaalde haar Master degree Arts and Culture, early modern and medieval art.

De prijs van de cursus ‘Grand Tour’ bedraagt 90,00 euro. BBKK-leden betalen 75,00 euro.
Men kan zich voor deze cursus aanmelden bij Fanny Pliester.
Per e-mail fanny.pliester@gmail.com of telefonisch 0570 657 496.

Vooraankondiging cursussen 2018 – 2019 Meer

Het doet ons genoegen nu al te kunnen informeren over de geplande cursussen en wel over de Najaarscursus 2018 als over de Wintercursus 2019.


NAJAARSCURSUS 2018

Onderwerp
VIER CULTUREN UIT DE OUDHEID:
Egyptenaren, Minoërs, Assyriërs en Etrusken

Docent
Drs. Diana de Wild

Data
Op de maandagen, 29 oktober, 5, 12 en 19 november, van 10.00 tot 12.00 uur

Plaats
Cultuurhuus Braakhekke Bathmen

Cursuskosten
€ 60,00 p.p. voor leden van de BBKK. Niet leden € 75,00

 

WINTERCURSUS 2019

Onderwerp
MODERNE KUNST VANAF 1960

Docent
Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Data
Op de woensdagen, 16, 23, 30 januari, 6 en 13 februari, van 10.00 tot 12.00 uur

Plaats
Cultuurhuus Braakhekke Bathmen

Cursuskosten
€ 75,00 p.p. voor leden van de BBKK. Niet leden € 90,00

 

Ruim voor aanvang van de cursussen treft u op onze site gedetailleerde informatie aan, alsook hoe en vanaf wanneer men zich voor de cursussen kan aanmelden.
Leden ontvangen een nieuwsbrief. Geen lid maar toch voortaan nieuwsbrieven? Neem dan contact op met het secretariaat, zie de homepage.

Vier Culturen uit de oudheid Meer

NAJAARSCURSUS 2018

Docent: Drs. Diana de Wild. Zij studeerde Klassieke en Egyptische archeologie
Data: Op de maandagen: 29 oktober, 5, 12 en 19 november 2018, van 10.00 – 12.00 uur
Plaats: Cultuurhuus Braakhekke Bathmen
Kosten: € 60,00 p.p. voor BBKK leden
Niet leden € 75,00

Achtereenvolgens worden behandeld:

De Egyptenaren
In de Nijlvallei ontstond rond 3000 v.Chr. een machtige cultuur. Men bouwde grootse bouwwerken als de piramides van Gizeh. Opdrachtgever was de farao. Men geloofde, dat het leven na de dood prettig was, als tijdens het leven ervoor gezorgd was, dat men een mooi graf had. Ze namen alles mee wat ze nodig achtten, ook voedsel en meubels. Als ze het niet konden meenemen, beeldden ze het af in hun graven.

De Minoërs
De Minoërs woonden in de Bronstijd (3000 tot 1100 v.Chr.) op Kreta. Zij bouwden grote gebouwen, waarvan we niet weten wat de functie was. Paleizen? Zij gebruikten een tot nu toe on-ontcijferd handschrift. Een bijzondere gebeurtenis was de uitbarsting van een vulkaan op het eilandje Thera, vlakbij Kreta. Een rijk dorpje raakte bedolven onder de as. Griekse archeologen zijn nu bezig dit dorpje uit de Bronstijd op te graven.

De Assyriërs
De Assyriërs woonden in het noorden van het huidige Irak. Zij stichtten vanaf de negende eeuw v.Chr. een groot rijk. Eén van hun hoofdsteden was Nineveh. De koningen van Assyrië hadden prachtige paleizen met schitterende reliëfs van oorlogen en jachtpartijen. Deze oorlogen werden vermeld in de annalen van de koningen, die in het spijkerschrift geschreven waren.

De Etrusken
In noord Italië woonden de Etrusken. Ze waren in de 7e en 6e eeuw v.Chr. het machtigste volk van Italië en hadden grote invloed op de Romeinen. Zij lieten zich beïnvloeden door de klassiek Griekse cultuur.
De graven van hun edelen zijn indrukwekkend en vertellen veel. Maar we weten lang niet alles, omdat hun taal nog niet ontcijferd is. Van de Grieken leerden de Etrusken het alfabet, dat zij aanpasten en doorgaven aan de Romeinen.

AANMELDEN
Men kan zich nu per e-mail aanmelden voor deelname aan de cursus VIER OUDE CULTUREN bij:

fanny.pliester@gmail.com

Inleiding in de moderne hedendaagse kunst Meer

WINTERCURSUS

woensdag 16 januari 10.00-12.00
‘Na de oorlog: hoe New York het centrum werd’
Het is een feit dat na de Tweede Wereldoorlog het zwaartepunt in de kunst verschoof van Parijs naar New York. Daar ontstonden de nieuwe, bepalende stromingen, zoals het abstract expressionisme. Vandaag staat die verschuiving centraal met mensen als Mark Rothko, Lee Krasner, Jackson Pollock en hun impresario’s.

woensdag 23 januari 10.00-12.00
‘Tussen hyperabstract en hyperreëel’
Het was niets minder dan richtingenstrijd: de kleurvlakken van Barnett Newman en de verf-die-zijn-eigen-weg-zocht van Helen Frankenthaler vs de nageschilderde striptekeningen van Roy Lichtenstein en soepblikken van Andy Warhol. Om van de bedrieglijk ‘echte’ schilderijen en beelden maar te zwijgen.

woensdag 30 januari 10.00-12.00
‘Wat is kunst?’
Het zal langzamerhand duidelijk zijn dat er niet één definitie van kunst te geven is. Wie bepaalt wat wel kunst is en wat niet? Hoe kan het dat Jeff Koons of Tracey Emin in musea staan en tegelijkertijd verguisd worden?

woensdag 6 februari 10.00-12.00
‘De kunsten: nieuwe technieken’
De grenzen van kunst dijen uit en doen dat ook in de breedte. Video is als volwaardige kunstvorm geaccepteerd, net als street art, performance en installaties. Heden onder meer Jean Tinguely, Marina Abramovic, Banksy, Pippilotti Rist en Magdalena Abakanowicz.

woensdag 13 februari 10.00-12.00
‘Hier en nu’
Vandaag een aantal eenentwintigste-eeuwse namen om op te letten, onder wie Levi van Veluw en Floris Kaayk. En een nieuw medium, namelijk internet. We buigen ons over het hier en nu en scheppen enige orde in de immense hoeveelheid kunst (en wat ervoor doorgaat).

Docent: Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin
Data:     Op de woensdagen: 16, 23, 30 januari, 6 en 13 februari, van 10.00 tot 12.00 uur
Plaats:   Cultuurhuus Braakhekke Bathmen
Kosten:  € 75,00 p.p. voor BBKK leden
Niet leden € 90,00

Krzysztof Dobrowolski-Onclin verzorgde in 2017 de lezing ‘Symboliek op euromunten’.

 

 

 

 

 

Men kan zich per e-mail voor deze cursus aanmelden: fanny.pliester@gmail.com

 

Cursus ‘KLANKEN VAN DE WERELDGESCHIEDENIS’ Meer

Wintercursus 2020
‘KLANKEN VAN DE WERELDGESCHIEDENIS’
Componisten met de ‘soundtrack’ van de geschiedenis

De BBKK heeft een ‘toonaangevende’ cursus geprogrammeerd met de presentatie van thema’s uit de wereld van de klassieke muziek.

Over historische onderwerpen en ontwikkelingen laten tal van componisten hun ‘muzikale licht’ schijnen. Een veelheid aan instrumenten, klanken en genres illustreren hoe de geschiedenis van invloed was!
Wat heeft de Reformatie betekend voor de klassieke muziek en hoe werd er muzikaal gereageerd op het ‘gedonder’ van oorlogen? Waarom was Napoleon zo gefascineerd door Beethoven (en omgekeerd!) en waarom wordt Wagner in verband gebracht met de nazi’s? Welke invloed heeft de klassieke muziek op de geschiedenis gehad en merken wij hiervan nog iets in ons dagelijks leven?

Bij de verschillende onderwerpen van deze lessenreeks horen namen als Hildegard von Bingen, Josquin des Prez, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Richard Wagner, Igor Stravinsky en Philipp Glass. En dat zijn er dan nog maar enkelen. En nog veel meer ‘warme’ klanken komen er op u af om de soms ‘koude’ periodes in de geschiedenis te belichten!

Muziekhistoricus Joop van Velzen, M.Sc./M.A. zal enthousiast en vakkundig de volgende onderwerpen met beeld en
geluid toelichten:
1. Europa en haar muziek tot en met de Renaissance van de 16de eeuw.
2. De 80-jarige oorlog in een Europese én muzikale context – de Barok ontwikkelt zich.
3. De Verlichting – naast kennis en wetenschap, nu ook een muzikale duiding in de 18de eeuw.
4. Vanuit de Romantiek, via impressionisme én expressionisme naar de ‘moderne’ 20ste eeuw.
5. Vrijheid, blijheid: de nieuwe tijd, muziekhistorische kenschetsen in de 20e en 21e eeuw!

Cursusdata
Op de dinsdagen: 28 januari, 4, 11, 18 en 25 februari 2020, van 13.30 uur tot 15.30 uur
Plaats
Cultuurhuus Braakhekke Bathmen
Cursusprijs
Voor BBKK-leden 75,00 Euro, voor niet-leden 90.00 Euro
Inschrijven
Men kan deelname per e-mail melden aan: fanny.pliester@gmail.com

NAJAARSCURSUS MODERNE ARCHITECTUUR Meer

 

 

 

 

PIONIERS VAN DE MODERNE ARCHITECTUUR

Max Put geeft de najaarscursus Pioniers van de Moderne Architectuur, van 1900 tot 1960.
Max Put is een ‘breed georiënteerd kunsthistoricus’, wiens belangstelling de laatste jaren in toenemende mate uitgaat naar architectuur.

De wereldtentoonstelling in Parijs van 1900 markeerde het begin van de 20ste eeuw, waar lang naar was uitgekeken. Eindelijk was de nieuwe tijd aangebroken, waarin alles zou veranderen. In de architectuur werd deze vernieuwingsdrang al rond 1890 zichtbaar in de ‘Art Nouveau’, die onder andere tot bloei kwam in Barcelona.

We besteden in vijf cursusbijeenkomsten aandacht aan vijf van de belangrijkste pioniers van de moderne architectuur.
We beginnen met de Catalaanse architect Gaudí, die al vanaf het midden van de jaren 1880 in Barcelona een nieuwe weg insloeg.
In Nederland was Berlage de belangrijkste vernieuwer, les 2, met de Beurs in Amsterdam als ijkpunt. In 1911 ondernam hij een reis naar de VS, waar hij kennismaakte met het baanbrekende werk van Frank Lloyd Wright, dat aan de orde komt in de 3e les.
Les 4 behandelt Ludwig Mies van de Rohe, die in het begin van zijn carrière werd beïnvloed door zowel Berlage als Wright. Na de machtsovername in 1938 door de Nazi’s in Duitsland, emigreerde Van de Rohe naar de VS, waar hij grote invloed had op de ontwikkeling van de Amerikaanse moderne architectuur.
Tot slot richten we ons in les 5 op Gerrit Rietveld, de ontwerper van het enige Nederlandse woonhuis op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De cursus wordt gehouden op 5 maandagen van 13.30 tot 15.30 uur, in Cultuurhuus Braakhekke, op 25 oktober en op 1, 8, 15 en 22 november.

De cursusprijs bedraagt € 75,00 p.p. voor BBKK-leden. Voor niet-leden is de cursusprijs € 90,00 p.p.


INSCHRIJVEN
Vanaf 1 september kan men zich per e-mail voor deelname aanmelden.
Het e-mailadres luidt: cursussenbbkk@gmail.com 

 

 

 

BBKK-WINTERCURSUS ‘MYTHOLOGIE IN DE WESTERSE LITERATUUR, KUNST EN SAMENLEVING’ De start van deze cursus is verplaatst naar 2 februari 2022, zie nieuwe cususdata. Meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MYTHOLOGIE IN DE WESTERSE LITERATUUR, KUNST EN SAMENLEVING.

Een cursus Griekse Mythologie, van Ajax tot Zeus en van Ariadne tot Zephyros.

Goden, halfgoden, helden, mensen, schimmen. Prachtige verhalen, eindeloze inspiratie, mysterieuze sagen, filosofische ideeën: de klassieke Griekse mythologie omvat het allemaal. De interactie tussen de goden en de mensen op aarde leidt tot vruchtbare ontmoetingen en soms tot tragedie.

Er wordt uitgebreid ingegaan op de invloed, die de Griekse mythologie door de eeuwen heen uitoefende op de westerse en wereldwijde kunst en samenleving.
Via de Romeinen en de Arabieren kwamen de verhalen over Agamemnon en Klytaimnestra, Odysseus en Nausikaa, Oedipus en de Sfinx – Paris en Helena en vele anderen, terug van nooit weggeweest. Ze stonden aan de basis van de ‘hergeboorte’ van de mens in de renaissance en gaven een nieuwe impuls aan psychologische, politieke en historische ontwikkelingen in de eeuwen daarna.

De (nieuwe) cursusdata in 2022
De cursus wordt gegeven op vijf woensdagochtenden, van 10.00 – 12.00 uur.
2 februari: De Epische cycli en de bronnen van de mythologie;
9 februari: De Klassieke periode.
16 februari: De Griekse mythologie in middeleeuwen en renaissance.
2 maart: Van Oedipus-complex tot De Doos van Pandora.
9 maart: Van Homeros tot Omeros.

Plaats
Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen.

Cursusprijs
De cursusprijs bedraagt € 75,00 p.p. voor BBKK-leden.
Voor niet-leden is de cursusprijs € 90,00 p.p.

Inschrijven
Men kan zich voor deelname aanmelden per e-mail aan: cursussenbbkk@gmail.com

Docent
Liesje Schreuders studeerde cum laude af in de literatuurwetenschap met een doctoraalscriptie over de representatie van het Italiaanse karakter in het werk van Louis Couperus en Henry James.
Ze publiceerde twee romans en in 2020 verscheen de bundel ‘Onder deze wereld. Modernismen’.
Schreuders geeft lezingen en cursussen bij verschillende instellingen en organisaties door het hele land.

Najaarscursus -2022 Overgang van Nederlands Indie naar Indonesie Meer

 

 

 

 

Tempo Doeloe”. “Daar werd wat groots verricht”. “Indië verloren, rampspoed geboren” en “Dispereert niet”. Allemaal uitspraken die te maken hebben met de geschiedenis van Nederlands-Indië. Uitspraken uit de tijd dat het Nederlandse bewind voor de meeste Nederlanders nog onomstreden was.

Inmiddels is ons beeld drastisch veranderd en zitten we met allerlei vragen: Wat heeft de Nederlandse aanwezigheid wel of niet betekend? Hebben we daar wel enige voorspoed gebracht. Waren we een rimpeling in de geschiedenis van dit enorme land, en moeten we ons schamen voor onze aanwezigheid? En wat weten we eigenlijk over dit eilandenrijk?

Een serie van drie lezingenserie waarin Hans Luiten de geschiedenis van Indonesië behandelt, met de nadruk op de laatste eeuwen. Over boeddhisme en Banda, specerijen en Soekarno, Jappenkampen, Diponegoro, Multatuli en Molukkers, Wajang, slavernij, de Bersiap, kapitein Westerling, Nieuw-Guinea, Luns, Kennedy, en nog veel meer. Cultuur, economie en politiek: leer van alles over dit fascinerende land!

Cursusdata: De cursus wordt gegeven op drie woensdagochtenden op 23 en 30 november en op 14 december van 10.00 – 12.00 uur.

Locatie: Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen.

Cursusprijs: ⍷ 45,00 voor BBKK-leden p.p en ⍷ 60,00 voor niet-leden p.p.

Inschrijven; per e-mail aan: cursussenbbkk@gmail.com

Docent: Hans Luiten studeerde geschiedenis en is parttime docent geschiedenis op een middelbare school. Hiernaast verzorgt hij vele activiteiten op het gebied van geschiedenis o.a. lezingen, cursussen en rondleidingen op een breed historisch terrein. Hij heeft het boek ’Begrijp jij het Midden-Oosten nog’ geschreven en is een Ruslandkenner, waarover hij ook lezingen geeft en reizen organiseert.

×
MENU