Heel kort na het overlijden van Ludwig van Beethoven op 26 maart 1827 in Wenen, vond zijn voormalige assistent Anton Schindler in de schrijftafel van de maestro een brief. Aan wie deze hartstochtelijke liefdesbrief gericht was, bleef lange tijd onduidelijk. Maar sinds kort lijkt het mysterie te zijn ontrafeld.

In zijn lezing geeft Ben Coelman aan de hand van een grote hoeveelheid beeld- en geluidsmateriaal een kijkje in het leven van de componist, die op 16 december 1770 geboren werd in Bonn. Het accent legt Coelman op de vrouwen die een kleine of een grote rol speelden in het leven van Ludwig van Beethoven. Bij bestudering blijkt dat naast de ‘onsterfelijke geliefde’ nog zeker een dozijn vrouwen een bepalende rol hebben gespeeld, ook op het vlak van Beethovens kunstenaarschap.

Ben Coelman studeerde geschiedenis en is sinds 1997 werkzaam bij de Nederlandse Reisopera waar hij momenteel coördinator educatie is.

Hij werkt als programmeur kamermuziek in het Wilmink theater en in het Muziekcentrum Enschede. Hij verzorgt jaarlijkse vele inleidingen en presentaties, en geeft interviews op het gebied van muziektheater en klassieke muziek.