BBKK Lezing door literatuurdocente Liesje Schreuders.

In 2020 vieren we het tweehonderdste geboortejaar van Eduard Douwes Dekker (1820-1887), beter bekend als de schrijver Multatuli (“ik heb veel geleden”).
Multatuli staat inmiddels bekend als de man die de Nederlandse literatuur eigenhandig heeft gemoderniseerd en een einde heeft gemaakt aan het kolonialisme.
Op beide claims valt nog wel het een en ander af te dingen, al zei de Indonesische Nobelprijswinnaar voor de literatuur Pramoedya Ananta Toer, dat Douwes Dekker de stuwkracht was achter de bewustwording van de Indonesische intellectuelen: ‘He killed colonialism’.

Was het Multatuli’s bedoeling om met de publicatie van Max Havelaar in 1860 een einde te maken aan het koloniale bewind van Nederland op Java? Waarschijnlijk niet direct.

In deze lezing bespreken we in kort bestek, op interactieve wijze, het leven van Douwes Dekker, het Nederlandse kolonialisme en, vooral, de betekenis van de Max Havelaar voor de Nederlandse cultuur.

U krijgt sprekende teksten, veel beeld- en filmmateriaal en, voor velen, een feest der herkenning; met genoeg gelegenheid tot discussie na afloop.