Cursus Filosofie en Islam
door Gerko Tempelman

De Islam komt er in het hedendaagse debat over het vrije denken slecht van af. Maar dat is niet altijd zo geweest.
In de middeleeuwen waren de rollen in het debat over tolerantie en vrijheid precies omgedraaid. Het Arabische rijk bracht filosofie en wetenschap naar het intolerante en onverlichte Europa en zorgde voor de eerste aanzet van wetenschappelijk
denken. Hoe ging dat in z’n werk? En hoe verhoudt zich de bloeitijd van de ‘Islamitische verlichting’ tot het Islamitische geloof, dat vandaag de dag zo vaak als onverlicht en intolerant wordt gezien?

Deze cursus probeert antwoord te geven op deze vragen. Met drie hoofdthema’s richten we ons op de belangrijkste wetenschappelijke vernieuwingen die in de middeleeuwen vanuit de Arabische wereld Europa binnenkwamen: rekenkunde, astronomie, en het vrije denken.

Aan de hand van drie steden volgen we de ongelooflijke expansie van het Arabische rijk in de middeleeuwen. Het werd drie keer zo groot als het Romeinse Rijk ooit was. Als bestuurshoofdstad bloeide in Bagdad kennis en wetenschap. Cordoba werd het centrum voor Islamitisch Europa en probeerde Bagdad te evenaren. Het slaat een brug tussen het Midden Oosten en Europa. Toledo is uiteindelijk de stad die zorgde voor de link van de Arabische kennis naar de Europeanen, die tot dan toe hadden liggen te slapen.

Maar we worden ook zelf aan het denken gezet. Wat is er zo vanzelfsprekend aan onze eigen kennis? Is het wel zo logisch dat de aarde draait en dat we tot tien tellen bijvoorbeeld? Hoe hebben we ooit geleerd om abstract te redeneren? En wat zegt dat over de rol van religie in de geschiedenis van de wetenschap en het hedendaagse publieke domein?
Ga mee met deze reis door de geschiedenis en leer niet alleen de filosofie en wetenschap van de Arabische wereld kennen, maar ook met andere ogen kijken naar onze eigen Westerse wereld – een bezoek aan de supermarkt zal nooit meer hetzelfde zijn.

Gerko Tempelman, filosoof en theoloog, geeft cursussen bij de Vrije Academie en lezingen over
filosofie, islam, christendom en ideeëngeschiedenis. Onlangs kwam zijn boek ‘Ongeneeslijk Religieus’ uit’.

 

 

 

Cursusdata
woensdagochtend 30 okt., 6, 13, 20 en 27 nov. 2019 van 10.00 – 12.00 uur.
Plaats
Cultuurhuus Braakhekke Bathmen
Cursusprijs
Voor BBKK-leden 75,= Euro, voor niet leden 90,= Euro

Meer informatie: Fanny Pliester, tel 0570- 657469

Men kan zich voor deelname per e-mail aanmelden:
fanny.pliester@gmail.com