VANWEGE ZIEKTE VAN DE SPREKER GAAT DE LEZING OVER KUNSTENAAR LUCEBERT, OP MAANDAG 12-11-2018, NIET DOOR.

IN PLAATS DAARVAN IS OP MAANDAG 12-11-2018 EEN LEZING GEPROGRAMMEERD OVER EILEEN GRAY, ARCHITECT EN DESIGNER (1878-1976)

door Evert Jan Geerdes

Eileen Gray werd in 1878 geboren in Enniscorthy Ierland en komt uit een aristocratische familie.
Na haar teken- en schilder opleiding aan de Londense Slade school of Fine Art maakt ze reizen naar o.a. Parijs, Marokko en Algerije. Gray raakt geïnteresseerd in Japanse laktechnieken en om zich te ontwikkelen werkt ze voor verschillende ateliers en volgt ze lessen bij een tweetal Parijse kunstacademies.

In 1907 vestigt ze zich in Parijs en begint haar eigen atelier. Ze ontwerpt en vervaardigt kamerschermen van Japans lakwerk, tapijten en meubelen. Eerst in de stijl van de Art Nouveau later uiterst modern. In 1913 wordt haar werk tentoongesteld op de Salon des Artistes Decorateurs in Parijs en krijgt het bekendheid.
Na de 1e wereldoorlog ontwerpt Gray interieurs voor het appartement van madam Levy. Bekend zijn haar Kano ligstoel, de Bibendum stoel en Drakenstoel, die in 2009
bij een veiling bijna € 22 miljoen opbracht. In 1925 ontwerpt Eileen Gray villa E 1027 aan de Franse Riviera, een prachtig voorbeeld van modern tijdloos design. Alle interieurs, meubelen en tapijten zijn speciaal voor dit huis ontworpen. Recentelijk is deze beroemde villa geheel gerenoveerd en voor publiek toegankelijk. De villa heeft een bijzondere geschiedenis waarover de film ‘The Price of Desire, in 2015 is uitgebracht.
Na de 2e wereldoorlog raakt Gray in de vergetelheid. In 1972 krijgt ze de prestigieuze Britse onderscheiding ‘Royal Designer of Industry’. Eileen Gray overlijdt op hoge leeftijd in 1976. Nu brengen haar meubelen record bedragen op bij kunstveilingen.
Eileen Gray was haar tijd ver vooruit en wordt beschouwd als een van de grondleggers van het modernisme.

Wereldwijd is er erkenning en aandacht voor haar werk en behoort ze tot Ierse grootheden als dichter en Nobelprijs winnaar W.B. Yeats en de schrijvers James Joyce en Oscar Wilde.

Evert Jan Geerdes was werkzaam als zelfstandig architect, woont in Bathmen en geeft lezingen over het leven en werk van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier en de Ierse architecte en designer Eileen Gray.

Cultuurhuus Braakhekke, aanvang 20.00 uur. Entrée € 7,00 p.p., BBKK-leden gratis