HELAAS HEBBEN WE, VANWEGDE DE CORORONA-MAATREGELEN, DEZE CURSUS MOETEN AFGELASTEN.
DE CURSUS IS VERPLAATST NAAR 2021.

PIONIERS VAN DE MODERNE ARCHITECTUUR
Max Put geeft de najaarscursus Pioniers van de Moderne Architectuur, van 1900 tot 1960.
Max Put is een ‘breed georiënteerd kunsthistoricus’, wiens belangstelling de laatste jaren in toenemende mate uitgaat naar architectuur.

De wereldtentoonstelling in Parijs van 1900 markeerde het begin van de 20ste eeuw, waar lang naar was uitgekeken. Eindelijk was de nieuwe tijd aangebroken, waarin alles zou veranderen. In de architectuur werd deze vernieuwingsdrang al rond 1890 zichtbaar in de ‘Art Nouveau’, die onder andere tot bloei kwam in Barcelona.

We besteden in vijf cursusbijeenkomsten aandacht aan vijf van de belangrijkste pioniers van de moderne architectuur.
We beginnen met de Catalaanse architect Gaudí, die al vanaf het midden van de jaren 1880 in Barcelona een nieuwe weg insloeg.
In Nederland was Berlage de belangrijkste vernieuwer, les 2, met de Beurs in Amsterdam als ijkpunt. In 1911 ondernam hij een reis naar de VS, waar hij kennismaakte met het baanbrekende werk van Frank Lloyd Wright, dat aan de orde komt in de 3e les.
Les 4 behandelt Ludwig Mies van de Rohe, die in het begin van zijn carrière werd beïnvloed door zowel Berlage als Wright. Na de machtsovername in 1938 door de Nazi’s in Duitsland, emigreerde Van de Rohe naar de VS, waar hij grote invloed had op de ontwikkeling van de Amerikaanse moderne architectuur.
Tot slot richten we ons in les 5 op Gerrit Rietveld, de ontwerper van het enige Nederlandse woonhuis op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De cursus wordt gehouden op 5 opeenvolgende maandagmiddagen van 13.30 tot 15.30 uur in de grote zaal van Braakhekke. De cursusdata zijn: 26 oktober en 2, 9,16 en 23 november.

De cursusprijs bedraagt € 75,00 p.p. voor BBKK-leden. Voor niet-leden is de cursusprijs € 90,00 p.p.


INSCHRIJVEN
Vanaf eind augustus kan men zich per e-mail voor deelname aanmelden.
Het e-mailadres luidt: cursussenbbkk@gmail.com 

 

CORONAVIRUS
Braakhekke heeft de opstelling in De Heren Van Dorth Zaal (theaterzaal en balkon) ingericht met in achtneming van het 1½ m voorschrift.
Het totaal aantal toe te laten personen is 80.