13-01-2011 ‘Zes karakters van de 20e eeuw’
Aldwin Kroeze geeft een reeks van 6 sessies over zes personages, die hij vanuit hun culturele context nader belicht. Het zijn Samuel Beckett, Andrei Tarkovski, Marina Abramovic, John Adams, Rineke Dijkstra en Ron Mueck. Net als voorheen bevat de lijst namen van verschillende bekendheid en ook net als voorheen heeft elk van de zes kandidaten een ander medium. De culturele context zal breed worden bekeken, waardoor de hoofdpersoon een parel wordt op een cultureel maaswerk. Aldus geeft iedere les extra inzicht in een periode waar vrijwel iedere cursist zelf deelgenoot van is geweest.

19-10-2011 ‘De geboorte van de moderne kunst’
De eerste helft van de 20ste eeuw is een bijzonder boeiende en enerverende periode en wordt ingeluid door de Art Nouveau en Jugendstil, weelderig, decadent en hoopvol. Deze hoop maakt, aan de vooravond van WO I, geleidelijk aan plaats voor wanhoop, woede en angst, verbeeld door de kunstenaars van het Expressionisme. De kunstenaars van Dada reageren op de oorlog op een volstrekt andere en absurdistische manier. Kunstenaars nemen afstand van de omringende wereld en richten zich op het eigen onderbewuste. De cursus wordt gegeven door kunsthistorica Sophie van Steenderen.

Januari 2012 ‘Mozart’
Een cursus door drs. Marcel S. Zwitser, docent muziek- en cultuurgeschiedenis. Hij behandelt: 1791, het laatste levensjaar van Mozart, in vier thema’s: a. De opera’s Le Nozze di Figaro en Don Giovanni b. Concerten c. Strijkkwintetten en symfonieën d. Kerkmuziek en de opera Die Zauberflöte

10-04-2012 ‘Van Venus tot Nana’
Studiedag onderleiding van drs. Karin Haanappel, die het vrouwbeeld in de kunstgeschiedenis centraal stelt, vanaf de oudste beeldjes die wij aanduiden met “venussen” tot de “nana”. Hoe wordt de vrouw weergegeven van 24000 v.C. tot 2002 n.C.? We zullen ontdekken dat er een duidelijk verschil is tussen de mannelijke blik op vrouwen en de wijze waarop vrouwen zichzelf verbeelden.

25-09-2012 ‘Vierdaagse cursus Hedendaagse Nederlandse Architecten’
Cursus door Jet Eringa, die voor elke bijeenkomst één architect als uitgangspunt neemt. 1. SeArch, een innovatief bureau met ontwerpen voor de Amsterdamse Synagoge en de Nederlandse ambassade in Ethiopië, 2. UNStudio met Ben van Berkel, van de Prins Clausbrug in Rotterdam tot projecten in China, Rusland, VS en Verenigde Emiraten, 3. MVRDV, ontwerpers van het Nederlandse paviljoen op Expo 2000, 4. DOK Architecten van Liesbeth van de Pol, restaurateurs van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

01-11-2012 ‘Beeldhouwkunst’
Cursus door Wim Kwakermaak, beeldend kunstenaar en docent uit Holten. De delen zijn: de chronologie van de beeldhouwkunst, over materialen en technieken, over het houwen en modelleren van een beeld, over actuele beeldhouwkunst en plastische vormgeving.

04-11-2013 ‘Nederlandse architecten met internationale faam’
Jet Nijssen, afgestudeerd op moderne stedenbouw, auteur van verschillende boeken over hedendaagse architectuur is de cursusleider. Zij vertelt drie maandagmiddagen in over drie Nederlandse architecten die bijzondere gebouwen hebben ontworpen in binnen- en buitenland: Ben van Berkel, Liesbeth van der Pol en architectengroep MVRDV (o.a. Koolhaas en Soeters).

09-01-2014 ‘Rond het Museumplein’
Aldwin Kroeze praat ons bij over de drie grote musea aan het Museumplein te Amsterdam, over de relatie tussen gebouw en collectie, het verzamelbeleid, de high-lights van de collecties, maar ook over de minder bekende werken.

04-11-2014 ‘Nederlandse kunstenaars in Parijs, van Van Gogh tot Cremer’
Met kunsthistorica Sophie van Steenderen duiken we vier dinsdagochtenden  in het bruisende leven van de lichtstad en haar invloed op onze Nederlandse kunstenaars tussen 1885 en 1960.

19-01-2015 ‘De Kunst van het oude Japan’
De cursus door Max Put, die vier lessen omvat, behandelt de vroege Japanse kunstgeschiedenis, de invloed van het Boeddhisme, de ‘Edo periode’ en het Japonisme, de invloed van de Japanse kunst, zoals die naar voren komt in het werk van Manet, Monet, Degas en Van Gogh.

25-11-2015 ‘Geschiedenis van de fotografie’
Cursus door drs. Aldwin Kroeze, in drie dagdelen over het spannende medium fotografie: de technische ontwikkeling , de foto als intermediair met de werkelijkheid en de artistieke waarde van de fotografie.

02-02-2016 Wintercursus ‘Van kijken tot zien’
Elementaire cursus tekenen door kunstenaar PP. Hattinga Verschure. Vier dagdelen: 2, 9, 16 en 23 februari van 10.00 tot 12.00 uur.

02-11-2016 Cursus ‘Hoe begrijp ik kunst’.
Een inleiding in de iconografie door kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Vier dagdelen op de woensdagochtenden: 2, 9, 16 en 23 november 2016, van 10.00 uur tot 12.00.

25-01-2017 De (on)zin van het leven’.
Mens-zijn, wat is dat eigenlijk? En hoe doe je dat? De filosofen Nietzsche, Heidegger en Sartre beantwoorden deze vragen vanuit een analyse van de (on)zin van het leven. Cursusleider Gerko Tempelman, filosoof en theoloog.

31-10-2017 ‘De geschiedenis van Rusland’
Met het huidige Rusland verkeren we op gespannen voet, en soms lijken we het land maar moeilijk te begrijpen. In vier boeiende colleges neemt Hans Luiten, journalist en historicus, ons mee door de geschiedenis van Rusland.