Een lezing door Wim Hazeu, schrijver, journalist, etc.

Bertus Swaanswijk beleefde als vijftienjarige het begin van de Tweede Wereldoorlog. Toen de oorlog afgelopen was, heette hij Lucebert en was hij twintig jaar. Er veranderde meer dan alleen zijn naam.
Lucebert is het levensverhaal van een gepassioneerd dichter en beeldend kunstenaar. Het verhaal van het naoorlogse artistieke leven, waarin Lucebert verzet aantekent tegen autoriteiten die politiek en kunst bij het oude willen laten. Lucebert is het verhaal over de dichters en kunstenaars die hem omringden.

Deze meeslepende en onthullende biografie is ook het verhaal van een allesbepalende oorlog die daaraan voorafging. Het verhaal over liefde en geliefden, over avonturen in Amsterdam, Bergen, Berlijn, Frankrijk, Italië en Spanje.
Het leven van Lucebert was complex, en dit stelde Wim Hazeu voor vraagstukken die hij als biograaf nog niet eerder had hoeven oplossen.
Tijdens de lezing is de bekende Jazz trompettist Bas Toscani
aanwezig. De vitale jazz heeft het leven en werk van Lucebert na de oorlog wezenlijk beïnvloed en gevormd. Jazz was voor hem drama en epos, body and soul.

Zonder jazz géén Lucebert, is de stelling van de biograaf, én van Lucebert zelf.