Woensdag 6 november 2019
‘Lucebert – dichter en beeldend kunstenaar’
Lezing door Wim Hazeu, schrijver, journalist, etc.

Lucebert is het levensverhaal van een gepassioneerde dichter en beeldend kunstenaar. Het is het verhaal van het naoorlogse artistieke leven, waarin Lucebert verzet aantekent tegen autoriteiten die politiek en kunst bij het oude willen laten. Lucebert is het verhaal over de dichters en kunstenaars die hem omringden.

Deze meeslepende en onthullende biografie is ook het schokkende verhaal van een allesbepalende oorlog die daaraan voorafging. En het is het verhaal over liefde en geliefden, over avonturen in Amsterdam, Bergen, Berlijn, Frankrijk, Italië en Spanje. Lucebert is het verhaal van een karakter. Het leven van Lucebert was complex, en dit stelde Wim Hazeu voor vraagstukken die hij als biograaf nog niet eerder had hoeven oplossen.

Bertus Swaanswijk beleefde als vijftienjarige het begin van de Tweede Wereldoorlog. Toen de oorlog afgelopen was heette hij Lucebert. Hij was toen twintig jaar.
Er veranderde meer dan alleen de naam. De vitale jazz heeft het leven en werk van Lucebert na de oorlog wezenlijk beïnvloed en gevormd. Jazz was voor hem drama en epos, body and soul. Zonder jazz géén Lucebert, is de stelling van Hazeu, én van Lucebert zelf.

Tijdens de lezing is de bekende Jazz trompettist Bas Toscani aanwezig.